Licenčna komisija: še drugič ne v Koper

Potem ko je lani v tem času brez tekmovalne licence za prvo SNL ostal FC Koper, je zdaj pismo s podobno vsebino znova priletelo v Koper, kjer ima še vedno uradni sedež NK Ankaran, ki je FCK nadomestil v prvi ligi.

Sebastjan Dvojmoč Foto: Zdravko PrimoĹľiÄŤ/FPA
Sebastjan Dvojmoč Foto: Zdravko PrimoĹľiÄŤ/FPA

BRDO PRI KRANJU, KOPER > Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov v času prvomajskih praznikov že tradicionalno objavi rezultate licenčnega postopka za klube prve SNL za prihodnjo tekmovalno sezono. Na prvi stopnji za sezono 2018/19 je bilo uspešnih devet prvoligašev, zavrnjena je bila le prošnja Ankarana, osem klubov pa si je zagotovilo tudi licenco za nastopanje v evropskih pokalih.

“Vlogo za pridobitev ustrezne licence za tekmovalno leto 2018/19 je pravočasno vložilo vseh deset klubov prve SNL,” so med drugim v sporočilu za javnost zapisali pri NZS. Komisija je domačo kot licenco Uefa odobrila Celju, Domžalam, Gorici, Mariboru, Olimpiji, velenjskemu Rudarju, Aluminiju in Krškemu, samo licenco prve SNL kranjskemu Triglavu, medtem ko je Ankaranu Hrvatinom vlogo zavrnila.

NK Ankaran in NK Postojna sta se združila.

Vzroka za zavrnitev pri NZS kot običajno niso navedli, saj licenčna komisija svojih odločitev ne pojasnjuje javno. Klub se lahko pritoži do 15. maja. Odločitev ni nobeno presenečenje. Ankaran v prvi ligi tekmuje na osnovi začasne licence (redno bi moral za to sezono pridobiti do novega leta), ki mu je bila podeljena lani poleti, ko je klub dobil povabilo v prvo ligo ob izgubi tekmovalne licence FC Koper. Drugouvrščena ekipa druge SNL Roltek Dob je zavrnila napredovanje, zato je bil za povabilo na vrsti tretjeuvrščeni klub, Ankaran. Ta je bil predviden kot rezervni scenarij za FCK, saj bi vanj v veliki meri prešli igralci Kopra ter vsa ustrezna logistična in ostala pomoč. A dogovor slednjič ni bil sklenjen. Posledice so bile znane: Ankaran je izgubil domicil na koprski Bonifiki in iskal zatočišče po širni Sloveniji, ostal praktično brez mlajših selekcij in s financiranjem po kapljicah ob negativni poslovni bilanci kluba.

In kaj o razlogih za zavrnitev licence pravijo v klubu? “Ne poznam točnih razlogov, zakaj so nam zavrnili izdajo licence, ker nisem še dobil v roke sklepa komisije. Imamo možnost pritožbe, kar bomo vsekakor storili po točkah, ki so navedene v odločbi. Lahko samo domnevam, da so razlog mlajše selekcije,” je za PN včeraj povedal predsednik kluba Sebastjan Dvojmoč, ki nam je potrdil, da sta se NK Ankaran in primorski ligaš NK Postojna združila, oziroma se je slednji pripojil Ankaranu. S tem pa naj bi bile zadoščene tudi licenčne zahteve glede mladinskega pogona. Sicer Dvojmoč pravi, da ima za prihodnje leto rešen tako infrastrukturni kot finančni kriterij, kar pomeni, da imajo nekje že sklenjeno pogodbo za uporabo stadiona.


Najbolj brano