Idrija potrebuje poslanca

NSi je prva predstavila svojo kandidatko za poslanko v idrijskem okraju- argentinsko Idrijčanko Barbaro Medic, s predstavitvijo Patricije Šulin je sledila SDS. Medtem ko so kandidati za državne volitve znani, pa o kandidatih za župana molčijo vse stranke.

Patricija Šulin bo v Idriji kandidirala za SDS.  Foto: STA
Patricija Šulin bo v Idriji kandidirala za SDS.  Foto: STA

IDRIJA > Občine vedo, da je za vez z državo nujno imeti poslanca v DZ. Idrija, ki je svoje dni imela dva, je zato v minulih štirih letih brez njega trdo občutila, kako je delovati daleč od državnih oči.

Od svežine do neslane šale

Samu Bevku, ki je skozi štiri mandate vešče prepletal vezi in ponovno kandidira za SD, letos kaže dobro. Kot prva je svojo kandidatko - Barbaro Medic - predstavila NSi.

V Buenos Airesu rojena Mediceva, hispanistka in umetnostna zgodovinarka, z družino živi v Idriji, kot generalna sekretarka Mlade Slovenije pa je zaposlena v NSi. Prisega na strankin analitični program NSi misli resno, ki naj bi skozi 15 ključnih nalog Slovenijo popeljal naprej. “Dobro poznam Idrijo, tu sem končala gimnazijo in pripravljena sem na aktivno sodelovanje z občino,” je zagotovila.

Mediceva obeta svežino, a v idrijsko-cerkljanskem volilnem okraju ne bo imela lahkega dela. V isti, gorenjski volilni enoti, se bo za glasove potegoval tudi predsednik stranke Matej Tonin. Podobno težko delo čaka davčno inšpektorico Natalijo Kovač Jereb, ki bo kandidirala za listo Marjana Šarca, torej v isti enoti kot priljubljeni nosilec liste. Za lokalno nedejavno SMC bo kandidiral v politiki neznani spodnjeidrijski podjetnik Marko Velikanje. Za Desus pa Cerkljan, nekdaj dejaven v SLS - upokojeni veterinar mag. Milan Božič.

Za SDS, v Idriji v krizi, a s tradicionalno visokim številom podpornikov, bo glasove nabirala evropska poslanka Patricija Šulin. Nosilec svoje liste, novinar Bojan Požar, še ni potrdil šale, ki kroži, da naj bi zanj kandidiral Gašper Ferjan. Gre za nesojenega upravljalca pokojnega Akvarija, človeka, ki ima proti občini sproženih zgodovinsko rekordno število tožb in ji še ni plačal niti centa turistične takse iz sobodajalstva. Sočasno jo do zadnjega centa, skupaj z drugimi pribitki, zaračunava jeznim gostom.

Ciglič da, Sever ne?

Za razliko od poslanskih, stranke molčijo o kandidatih za župana. Da se bo za peti mandat potegoval, je potrdil samo sedanji župan Cerknega Jurij Kavčič. Ob njem v Cerknem kot kandidate omenjajo še bivšega župana Mirana Cigliča, prokurista Radia Odmev Ivana Seljaka in upokojenca mag. Marka Hvalo, a nihče kandidature ni potrdil.

V Idriji stranke zagotavljajo, da kandidatov za župane še nimajo. Dosedanji župan Bojan Sever pa naj v četrto ne bi več kandidiral.


Najbolj brano