Iz rdeče v zeleno

Po petih letih se jutri v Opatje selo vrača legendarno prvomajsko srečanje. Iz rdeče barve, ki je vedno spremljala delavske proslave, se je preobleklo v zeleno. Poudarek bo namreč na e-mobilnosti in trajnostnem razvoju.

Kako bodo oživili prvomajsko prireditev, so nedavno v pomniku 
na Cerju predstavili (z leve) društvo Žbrinca s predsednico Eriko 
Ferfolja Vidič, župan Mauricij Humar in predsednik KS Opatje selo 
Mirjan Pahor.   Foto: Alenka Ožbot
Kako bodo oživili prvomajsko prireditev, so nedavno v pomniku na Cerju predstavili (z leve) društvo Žbrinca s predsednico Eriko Ferfolja Vidič, župan Mauricij Humar in predsednik KS Opatje selo Mirjan Pahor.  Foto: Alenka Ožbot

OPATJE SELO > Kraška vasica je bila desetletja prizorišče enega največjih prvomajskih praznovanj v držav, ki je v najboljših časih privabilo po 13. 000 obiskovalcev. Organizirali so ga od leta 1972 do 2013, ko je, predvsem zaradi težav z lastništvom zemljišč, zamrlo.

Občina je v zadnjih letih uspela pridobiti dve tretjini prireditvenega prostora, tretjino pa je vzela v najem. Lani so obnovili električno napeljavo, vodovod in točilne pulte. In zdaj je cilj, da skupaj s krajevno skupnostjo in društvi oživijo prvomajsko srečanje ter mu vrnejo nekdanji sijaj.

1972. leta so organizirali prvo prvomajsko slavje v Opatjem selu.

Občine promovirajo e-mobilnost

Dogajanje v kraški vasici pa bo tokrat obarvano zeleno. Občina, ki se v okviru programa Zelena shema slovenskega turizma poteguje za pridobitev znaka Slovenia Green Destination, namreč želi z dogodkom tudi promovirati trajnostni razvoj. Na prireditvi bodo v okviru akcije Skupaj za zeleno prihodnost, v kateri sodelujejo še ajdovska, kanalska, divaška in novogoriška mestna občina, partnerja pa sta Petrol in Golea, župani petih občin prevzeli električne avtomobile. Tudi nagrade, ki jih bodo v Opatjem selu srečneži zadeli na tomboli (enoletna uporaba električnega avtomobila, skuter, električno kolo...), so zeleno obarvane.

Veselje domačinov

“Vseli smo, da se prireditev vrača v vas, saj ima za domačine zelo velik pomen,” je navdušen predsednik sveta KS Opatje selo Mirjan Pahor. Dogodek, na katerem pričakujejo več tisoč ljudi (organizirali so tudi avtobusne prevoze iz bližnjih krajev), je velik organizacijski zalogaj. Nosilec prireditve je Društvo žensk Žbrinca, pomagajo pa KS Opatje selo, Prosvetno društvo Kras, Turistično društvo Cerje, občina z novoustanovljenim zavodom za turizem in sponzorji.

Začelo se bo ob 15. uri, v programu pa bo nastopila tudi Anika Horvat, ki jo bodo spremljali pihalni orkestri iz Nove Gorice, Prvačine in Brd. Obiskovalce bo popeljala čez spomine na najlepše slovenske popevke.


Najbolj brano