Ženski trio v četrtem krogu izbora

Marijana Sikošek, srce Istrskega maratona, Patricija Lovišček, ki z zavodom Modri december ozavešča o avtizmu, in Damiana Kobal, ki se po dolgih letih poslavlja od Združenja staršev romjanske šole, s katerim utrjuje slovenski jezik in sožitje. To so kandidatke za osebnost Primorske meseca aprila. Katera je po mnenju komisije, bralcev in poslušalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A, najbolj zaznamovala april, bo znano prihodnjo soboto. Glasovnice v PN bodo na voljo le še v ponedeljek. Glasovanje na spletu in po telefonu pa bo vse dni neokrnjeno.

5. Istrski maraton je bil spet uspešnica, udeležilo se ga je okrog 5000 tekačev iz 26 držav, dogodek je pritegnil okrog 25.000 obiskovalcev. Odlična organizacija je bila plod uigranega kolektiva, ki dela pod taktirko predsednice društva Istrski maraton - Društvo za razvoj in promocijo športa in turizma, Marijane Sikošek. Ta je dobro povezala športno in rekreacijsko plat prireditve, veliko pozornost je namenila varnosti, ob tem je bilo v zraku čutiti pozitivni duh. Številne tematske delavnice, ki so jih pripravili v okviru prireditve, dajejo dogodku dodatno razsežnost, raznolikost ponudbe je zadovoljila praktično vse okuse.

Drugega aprila obeležujemo svetovni dan zavedanja o avtizmu, na ta dan v več slovenskih mestih stavbe in trge obarvajo v modro. Patricija Lovišček iz koprskega Zavoda Modri december že vrsto let širšo javnost ozavešča o avtizmu in aspergerjevem sindromu ter opozarja, da so med nami otroci in odrasli s to motnjo in je sprejemanje “drugačnih” v družbi nujno. Opozarja na pomanjkljivo sistemsko ureditev, na težko zaposljivost oseb z avtizmom, kar jim onemogoča polnopravno vključitev v družbo. Zavod organizira številna izobraževanja. Cilj Modrega decembra je ljudem z avtizmom zagotoviti celostno obravnavo ter podporo in dejavno vključevanje v družbo.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 3. maja, opoldne.

> Do srede, 2. maja, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

> Glasovnice v uredništvu Primorskega dnevnika v Trstu in Gorici zbirajo do srede, 2. maja, opoldne. Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorski.eu/osebnostprimorske.

> Na Radiu Trst A lahko svoj glas oddate na elektronskem naslovu osebnost@rai.it.

Damiana Kobal je dolgoletna predsednica Združenja staršev osnovne šole in vrtca s slovenskim učnim jezikom v Romjanu v občini Ronke. Po rodu iz Jamelj, po poklicu učiteljica, je predsedniško funkcijo zasedala od leta 2000. Pod njenim vodstvom je društvo, ki deluje v Laškem, v pretežno italijanskem okolju, dobilo neprecenljivo vlogo pri promociji in utrjevanju slovenskega jezika ter uveljavljanju sožitja. Prirejajo delavnice, tečaje slovenščine za starše (že osemnajsto leto zapored) ter kulturne prireditve, na katerih vedno gostijo društveni narodnostno mešani pevski zbor. Društvo odločilno prispeva k rasti slovenskega vrtca in šole v Romjanu.


Najbolj brano