Topovsko strelivo so onesposobili

V sredo se je v bližini Tolminskega Loma večkrat zaslišal glasen pok, saj so pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) uničili 65 ostankov iz prve svetovne vojne. Skupaj so tehtali več kot pol tone.

Skupno so uničili 65 kosov NUS italijanske in avstrijske izdelave iz 
prve svetovne vojne. Foto: URSZR
Skupno so uničili 65 kosov NUS italijanske in avstrijske izdelave iz prve svetovne vojne. Foto: URSZR

TOLMINSKI LOM > Pripadniki državne enote za varstvo pred NUS so sredino uničenje ostankov prve svetovne vojne izvedli v bližini Tolminskega Loma. Območje so zavarovali in nikomur od mimoidočih niso dovolili blizu, priprave na tako obsežno intervencijo in izračune o količini eksploziva pa so trajale kar nekaj dni.

“Že v začetku aprila so mimoidoči opazili NUS na hribu Mali vrh pri Tolminskem Lomu, ki smo jih nato varno odstranili. Tamkajšnji teren smo podrobno pregledali, zatem pa smo se odločili, da bomo najdene vojne ostaline čim prej uničili na kraju najdbe oziroma na najbližjem možnem kraju,” je pojasnil Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred NUS. Kmalu za tem so začeli z logističnimi pripravami na uničenje, ki so ga izvedli minulo sredo.

Še pred začetkom uničenja so z detektorji kovin opravili širši pregled okolice in našli nekaj NUS. Nato so uničili 65 kosov NUS, ki so skupaj tehtali 521 kilogramov. Večinoma so uničili 75-, 80-, 100- in 150-milimetrsko topovsko strelivo italijanske in avstrijske izdelave iz prve svetovne vojne. Pri tem so uporabili linearne kumulativne lijake in kumulativne polnitve. NUS so pri tem tudi založili, da se delci niso razleteli daleč naokoli.

Sodelovalo je šest pripadnikov državne enote za varstvo pred NUS severnoprimorske regije in štirje pripadniki enote ljubljanske regije.

“Pri tako zahtevni intervenciji na razgibanem terenu je varnost na prvem mestu, zato brez številnih služb, ki so sodelovale z nami, ne bi mogli izvesti uničenja,” je še povedal Zonjič. Štirje pripadniki tolminske gorske reševalne službe so bili zadolženi za varovanje na nedostopnih krajih, prostovoljni gasilci z Mosta na Soči pa so skrbeli za požarno varovanje. Na terenu je bilo tudi medicinsko osebje iz tolminskega zdravstvenega doma ter tamkajšnji zdravnik. “Zaradi zahtevnosti intervencije smo bili stalno v stiku z operativnim centrom Nova Gorica, ki je dosegljiv na številki 112. Pri izvedbi intervencije pa so nam bili v pomoč tudi domačini, ki so nam omogočili lažji dostop do točk uničevanja,” je še dodal Zonjič.


Najbolj brano