Samozavest in upor skupna vsem prelomnicam slovenske zgodovine

Območno združenje borcev za vrednote NOB Ajdovščina-Vipava in Občina Vipava sta pri spomeniku padlim borcem na Nanosu s slovesnostjo počastila spomin na nanoško bitko, eno prvih večjih bitk primorskih partizanov, ki je pred 76. leti pomenila začetek množičnega upora Primorcev proti okupatorju, in obeležila dan upora proti okupatorju ter 70. obletnico Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Na Nanosu so počastili  spomin na nanoško bitko, obeležili dan 
upora proti okupatorju  ter 70. obletnico Zveze združenj borcev za 
vrednote NOB Slovenije. Foto: Alenka Tratnik
Na Nanosu so počastili spomin na nanoško bitko, obeležili dan upora proti okupatorju ter 70. obletnico Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Foto: Alenka Tratnik

NANOS > Zbrane so uvodoma pozdravili vipavski župan Ivan Princes, podpredsednik Društva Tigr primorske Gorazd Humar in predsednik območnega združenja Božo Novak.

Slavnostni govornik, zgodovinar in predstojnik Inštituta za zgodovinske študije znanstveno-raziskovalnega središča Koper Egon Pelikan je ob prazniku upora proti okupatorju posebej izpostavil, da sta bila samozavest in premišljen ter organiziran upor skupna vsem prelomnicam v slovenski zgodovini, tako leta 1848, kot v letih 1918, 1941 in leta 1991.

Opozoril je, da ne prva ne druge niso bile samoumevne in izrazil kritiko zagovornikom kolaboracije. “Ostaja dejstvo, da ta država in ta narod temeljita na uporu in na antifašizmu, kakor je dejstvo, da je antifašizem temelj demokratične in združene Evrope. Če tega temelja morda kdaj ne bo več, tudi združene Evrope več ne bo. In takrat bomo morali najbrž v naslednji upor,” je povedal slavnostni govornik.


Najbolj brano