Za prvi maj na smuči ali v kopalke

Ob jutrišnjem dnevu upora proti okupatorju, ki nam bo podaljšal vikend, ter dveh prazničnih dneh v torek in sredo si bo marsikdo omislil oddih. Tisti, ki ga načrtujejo ob morju, bodo imeli sončnega in toplega. Vremenoslovec Agencije za okolje Brane Gregorčič vse do 2. maja napoveduje “lepo prvomajsko poletje”, ki bo Istri prizaneslo tudi s kratkotrajno ploho.

Koprska plaža je že v torek  privabila številne obiskovalce.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Koprska plaža je že v torek privabila številne obiskovalce.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > Največ desetminutna ploha bo možna v notranjosti Istre in na severnem Primorskem, in sicer v soboto ali ponedeljek, v notranjosti Slovenije že danes popoldne ali zvečer.

Segreva se tudi morje

“Ob morju bodo prazniki sončni, le občasno bo videti nekaj oblakov,” pojasnjuje Brane Gregorčič. Tudi temperatura ozračja bo prijetna. Najbolj sveže bo najbliže morju, kjer bo 21 ali 22 stopinj Celzija, nekaj sto metrov stran bo 24 ali 25 stopinj. Prve omembe vredne padavine lahko Istrani pričakujejo v sredo ali četrtek.

V Istri rekordno vroča aprilska dneva

Na letališču Portorož so minuli četrtek in petek izmerili 28,2 oziroma 28 stopinj Celzija, torej več kot ob predhodnih aprilskih rekordih - 9. aprila 2011 so zabeležili 27,9 stopinje in 28. aprila 2012 27,8 stopinje. V Biljah, nasprotno, niso letos zaznali nobenih izjemnih temperaturnih odklonov. Minuli petek so tam resda imeli 29,3 stopinje, vendar je bil 28. april 2012 s 30,5 stopinje Celzija še bolj vroč.

Ob morju bo sveže, ker se še ni dovolj segrelo, čeprav je v torek že imelo 19 stopinj Celzija. “Njegova temperatura se je v manj kot enem tednu povzpela z enajst na 19 stopinj. Med prazniki bo nihala med 17 in 19 stopinjami, ker bo v noči na petek in v petek zjutraj pihala rahla burja. Po nedelji, najbolj verjetno pa v torek ali sredo, se tudi morje utegne segreti na 20 stopinj, kar bo zgodnje kopalce prepričalo, da se poženejo med valove.”

Zakaj burja morsko vodo najprej ohladi in potem segreje? “Severni veter prinese sončno vreme, ki segreje ozračje, po drugi strani odnese zgornje, tople, plasti vode proti italijanski obali. Ko neha pihati, se toplejša voda vrne,” odgovarja Gregorčič.

Najtoplejši april doslej?

Temperature od 22 do 25 stopinj Celzija v aprilu smo imeli v Sloveniji tudi leta 2007, leta 2003 pa smo imeli podobne temperature prve dni maja. “Kot zdaj kaže, bo letošnji april verjetno najtoplejši v zadnjih 100 letih,” poudarja Gregorčič. Kljub temu so jutra, večeri in noči še vedno značilno aprilski, torej sveži. S približevanjem poletju bodo tudi ti deli dneva vse toplejši.

Pretoplo za to obdobje bo tudi na severnem Primorskem, z izjemo petka, ko bo živo srebro obtičalo pod 20 stopinjami Celzija. Na vzhodu Slovenije, Štajerskem in v Pomurju, pa se bo zaradi jugozahodnega vetra povzpelo na 26 ali 27 stopinj.

Na Kaninu še 5,5 metra snega

In kaj lahko pričakujejo tisti, ki se bodo podali v gore? Na 1500 metrih nadmorske višine bo deset stopinj Celzija oziroma za stopinjo manj na vsakih nadaljnjih 100 metrih.

Čeprav je na Kaninu še 5,5 metra snega in zjutraj kvečjemu šest do sedem stopinj Celzija, včeraj in danes smučanje tam ni bilo možno; včeraj so imeli redna vzdrževalna dela, za danes je napovedano slabo vreme. Smučišče naj bi znova delovalo od jutri do nedelje, če le ne bo preveč pihalo, in od 1. do 6. maja. “Potem ga bomo zaprli, medtem ko so na Selli Nevea smučarsko sezono sklenili včeraj,” navaja Mateja Olič, vodja marketinga in prodaje v javnem zavodu Sončni Kanin, ki upravlja z našim najvišjim visokogorskim smučiščem.


Najbolj brano