Še ena pasara in druge zgodbe

Ob izolski promenadi na Sončnem nabrežju so včeraj odprli nove prostore izolskega turističnega združenja. S pomočjo evropskega projekta Mala barka 2 so prenovili tudi tipična ribiška plovila - dve batani, načrtujejo pa še eno pasaro. Med prihodnjimi načrti so turistična povezava s Kvarnerjem in fotozgodba izolskih gostincev.

Luca Stančič-Kodarin in Dean Kocjančič pred novim sedežem 
izolskega turističnega združenja.  Foto: Nataša Čepar
Luca Stančič-Kodarin in Dean Kocjančič pred novim sedežem izolskega turističnega združenja.  Foto: Nataša Čepar

IZOLA > “Prostori turistično-informacijskega centra bodo še naprej tudi na Ljubljanski ulici, a bo naš sedež na Sončnem nabrežju po novem dostopnejši za obiskovalce Izole,” pravi Luca Stančič-Kodarin iz Turističnega združenja Izola. Prostore so obnovili in opremili s pomočjo projekta Mala barka 2, ki se sofinancira s sredstvi Interreg V-A Slovenija-Hrvaška in pri katerem sodeluje več partnerjev z območja slovenske in hrvaške Istre.

Skupna vrednost projekta, ki se je začel pred dvema letoma in traja do marca prihodnje leto, je dva milijona evrov, delež izolske občine je slabih 300.000 evrov, turistično združenje pa razpolaga s približno 155.000 evri (pri čemer so za prostore namenili 34.000 evrov). V okviru projekta so obnovili tudi dve batani - eno so razstavili pred novimi prostori, druga je v mandraču, v bližnji prihodnosti pa bodo restavrirali še pasaro, ki bo na ogled v izolskem muzeju Izolana.

O sestankih in hrupu

“Imeli smo sestanek z izolskimi gostinci,” je potrdil izolski župan Igor Kolenc. “Ponavljam, da je postopek za organizacijo prireditev v izolski občini enak kot v Kopru. Če zasebnik organizira 12 ali več prireditev na leto, to ni več stvar občine, pač pa je podvržem drugim zakonskim pravilom,” je pojasnil. Ob tem je dodal, da je od 44 prireditev, ki so jih lani v Izoli organizirali zasebniki, polovico organiziral en sam prireditelj, četudi prek več prijaviteljev.

Rdeča nit izolskega turizma bo tradicija ribe. V začetku poletja, enako kot v preteklih letih, načrtujejo kulinarične dneve pedočev in prireditev “ruba sz moje njive”. Velik poudarek bo tudi na kulturnem turizmu, ki ga je kot nosilno temo za to in prihodnje leto opredelila Slovenska turistična organizacija. “Skupaj s projektnimi partnerji načrtujemo turistično povezavo do Kvarnerja,” je napovedal direktor izolskega turističnega združenja Dean Kocjančič. Snujejo tudi fotozgodbo izolskih gostincev, ki jih bodo predstavili na novi spletni strani. “Za začetek bomo predstavili šest lokalnih gostincev. Prvi na vrsti bo Doro, drugi pa so še skrivnost,” je dodala Stančič-Kodarinova.

V Izoli so sicer minuli mesec imeli za 16 odstotkov več nočitev kot marca preteklo leto, med gosti je opazen predvsem porast tujcev (za kar 66 odstotkov). Zgodaj spomladi prevladujejo domači gostje, sledijo nemško govoreči in Italijani. Za prihodnji konec tedna pričakujejo polno zasedene hotele.

Dvig turistične takse?

V izolski občini se kljub novim zakonskim možnostim še niso odločili, kdaj in za koliko bodo spremenili turistično takso. O tem se še usklajujejo. Kot smo že pisali, bodo to dajatev predvidoma zvišali v piranski občini - s trenutnih 1,27 evra dnevno na 2,5 evra (skupaj s promocijsko takso, ki gre nacionalni turistični organizaciji).


Najbolj brano