Novih 40 hrvaških nalogov za ribiče

Pravno-inšpekcijska vojna med Slovenijo in Hrvaško na plečih ribičev se nadaljuje. Danes je šest slovenskih ribičev svojemu pravnemu zastopniku na Hrvaškem Ivici Senjaku predalo približno 40 nalogov, ki so jih prejeli od hrvaškega ribiškega inšpektorata.

 Silvano Radin (levo) in  zastopnik slovenskih ribičev  na Hrvaškem 
Ivica Senjak Foto: STA
Silvano Radin (levo) in zastopnik slovenskih ribičev na Hrvaškem Ivica Senjak Foto: STA

KOPER > Plačilni nalogi se nanašajo na kršitve z začetka leta, ki naj bi jih slovenski ribiči zagrešili v morju, ki si ga lasti Hrvaška, po arbitražni razsodbi pa je pripadlo Sloveniji. “V roku osmih dni se bomo pritožili na inšpektorat v Pulju, ki bo moral zadevo avtomatično predati prekrškovnemu sodišču v Umagu in s tem se tudi zadrži izvršljivost naloga. Inšpektorat lahko zavrne pritožbe samo iz proceduralnih razlogov, a mi seveda ne bomo naredili nobene napake,” je danes pojasnil Ivica Senjak.

Slovenski ribiči so sicer prejeli skupno okoli 40 kazni. Inšpektor jih bremeni kršitev zakona o morskem ribolovu, tako nezakonitega ribolova kot ribarjenja znotraj milje in pol širokega pasu ob obali. Za nezakonit ribolov so zagrožene kazni do 15.000 kun (pravno osebo so predvidene kazni 15.000 kun (približno 2000 evrov) za pravno osebo in 10.000 kun (1300 evrov) za odgovorno osebo, za ribarjenje znotraj obalnega območja pa 7000 kun za pravno osebo in 3000 kun za odgovorno osebo. “Če se postavim v hrvaško kožo, so ti postopki razumljivi. Ker si še vedno lastijo ta del morja in smo tam izvajali ribolov, je inšpekcija začela postopke,” je povedal koprski ribič Silvano Radin, ki je tokrat prejel osem plačilnih nalogov. Težava je v tem, da je po slovenski zakonodaji možen ribolov s kočami že miljo in pol od obale, po hrvaški, ki je implementirala evropsko uredbo, pa je ribolov možen šele tri milje od obale. V tem območju, med Savudrijo in italijanskim teritorialnim morjem, so ribarili omenjeni slovenski ribiči.

V zvezi s postopki, ki se proti slovenskim ribičem že vodijo na sodišču v Umagu, je Senjak povedal, da naj bi hrvaško sodišče prek instituta mednarodne pravne pomoči skušalo dobiti izjave slovenskih ribičev. V teh dneh bi moralo sodišče dostaviti slovenskemu pravosodnemu ministrstvu zahtevo, da se slovenske ribiče zasliši na enem od slovenskih sodišč. Sicer pa je sodišče pričakovano združilo več postopkov proti enemu ribiču v enoten postopek.

Slovenski ribiči sicer še en mesec ne bodo lovili rib na območju, ki si ga lastita obe državi, ker v tem obdobju tam preprosto ni rib.


Najbolj brano