Najbolj ustrezna bi bila zaposlitev čim več delavcev IPS

Model, ki ga je za reševanje problematike delavcev IPS predlagala nova uprava Luke Koper, je zakonit, ocenjujejo na Inšpektoratu za delo.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Glavna inšpektorica Nataša Trček poudarja, da bi si želeli zaposlitev čim večjega števila delavcev, a tudi njihovo najemanje prek agencij, v kar naj bi se preoblikovala podjetja IPS, je nekaj, kar naša zakonodaja omogoča. Uprava Luke Koper je v načrtu za reševanje problematike izvajalcev pristaniških storitev IPS predvidela, da bi del delavcev, ki zdaj delajo prek IPS, zaposlila neposredno, del bi jih najemala prek zakonitih agencij za delo, četrtino pa bi najemala prek zunanjih pogodbenih podjetij.

Inšpektorat za delo, ki se je pred leti prvi lotil preverjanja luške prakse najemanja delavcev prek IPS, lani pa dobil tudi sodno potrditev, da gre pri sistemu, ki se ga je Luka Koper posluževala četrt stoletja, za posredovanje delavcev, je z novim modelom seznanjen. Model je zakonit, pravi glavna inšpektorica Nataša Trček. “Inšpektorat je nadzorni organ in nadzira zakonodajo. Če zakonodaja predpisuje razne možnosti, potem inšpektorat za neko obliko ne more reči, da ta ni zakonita.”

Nataša Trček, glavna inšpektorica za delo: “Če je vse zakonito, potem je za nas tudi ustrezno.”

“Agencijsko delo je zakonito. Agencijsko delo je namenjeno predvsem tistim panogam, kjer promet znotraj podjetja izredno variira,” pravi in ocenjuje, da slovenska zakonodaja agencijskim delavcem zagotavlja visoko raven pravic. Če se bodo sedanja IPS podjetja registrirala kot agencije, bodo morala svojim delavcem zagotavljati vse pravice, ki tem delavcem gredo.

Inšpektorat ima v Luki Koper odprte postopke. “Smo v nadzoru v Luki Koper, nova uprava sodeluje z nami. Že večkrat smo jim povedali, da je za nas najustreznejša rešitev zaposlitev čim večjega števila delavcev,” pojasnjuje glavna inšpektorica. “Dobili smo obvestilo, da bi naj sanacija tega, kar je bilo ugotovljeno s sodbo, trajala manj kot eno leto. Uprava namerava torej zaposlitvi oziroma drugače urediti zadeve v manj kot letu. Naš prvi cilj je ureditev razmer.”


Najbolj brano