Skrb za okolje, dediščino, ljudi, vrednote NOB

Postojnska občina je na osrednji prireditvi ob včerajšnjem občinskem prazniku, posvečenem spominu na partizansko diverzantsko akcijo v Postojnski jami, podelila občinska priznanja. Zlati priznanji sta prejela Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU in Notranjski muzej Postojna, srebrno priznanje Suzana Cerkvenik, priznanje 23. april pa Rado Škerjanc.

Župan je občinska priznanja podelil (z desne): dr. Tadeju Slabetu, predstojniku Inštituta za 
raziskovanje krasa, Slavku Polaku, vodji Notranjskega muzeja, Radu Škerjancu in Suzani Cerkvenik. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Župan je občinska priznanja podelil (z desne): dr. Tadeju Slabetu, predstojniku Inštituta za raziskovanje krasa, Slavku Polaku, vodji Notranjskega muzeja, Radu Škerjancu in Suzani Cerkvenik. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Zlato priznanje sta si zaslužili dve pomembni ustanovi, ki sta lani obeležili 70-letnici svojega delovanja. Za sedem desetletij uspešnega razvoja krasoslovja je priznanje prejel Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU, ki je eno vodilnih mednarodnih raziskovalnih in študijskih krasoslovnih središč. Notranjski muzej Postojna, ki je organizacijska enota Zavoda Znanje, pa je zlato priznanje prejel za 70-letno ohranjanje kulturne in naravne dediščine, ki se zrcali v številnih raziskavah, zbiranju in strokovni obdelavi gradiva, bogati razstavni in izdajateljski dejavnosti ter raznoliki ponudbi, namenjeni različnim generacijam obiskovalcev.

Srebrno priznanje je za požrtvovalno delo na področju humanitarnosti in dela z mladimi prejela Suzana Cerkvenik, dolgoletna učiteljica in ravnateljica Vrtca Postojna, sodelavka Zvezi prijateljev mladine Postojna in krajevne skupnosti, kjer je sodelovala pri akciji obdarovanja starejših občanov in invalidov. Po upokojitvi je predsednica Kluba upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka, deluje pa tudi v okviru Župnijske Karitas Postojna, kjer sodeluje pri učni pomoči učencem v vrtcu in šoli.

Radu Škerjancu je priznanje 23. april pripadlo za prostovoljno in uspešno delo pri ohranjanja vrednot in tradicij NOB. Škerjanc je namreč dolgoletni predsednik krajevne organizacije NOB Hruševje, v katero je pritegnil veliko novih, tudi mladih članov, in tudi član izvršnega odbora postojnskega združenja. Že velikokrat se je izkazal pri organizaciji slovesnosti, posvečene padlim borcem Sočanovega bataljona, organiziral je tudi obnovo spomenika. Že vrsto let obiskuje tudi ostarele in bolne člane krajevnega odbora, še posebej ob njihovih življenjskih jubilejih.

Slavnostni govornik, župan Igor Maretič, je med drugim izpostavil, da priznanja niso le opomnik že narejenega, temveč tudi zaveza za nadaljevanje poti z optimističnimi smernicami. “Življenje od nas pričakuje aktiven odnos in dejanja. Seveda sta drugačen pogled in kritičnost vedno dobrodošla. Dokler se pogovarjamo in iščemo skupno pot, je uspeh neizogiben. Ampak za dialog sta potrebna najmanj dva,” je kritično poudaril in dodal, da lahko dober dan rečemo najmanj dvema sosedoma - enemu na levi in drugemu na desni strani.

Že v nedeljo je slovesnost ob obletnici diverzantske akcije, v kateri so partizani nemškemu okupatorju v Postojnski jami 23. aprila 1944 zažagali skladišče bencina, v organizaciji občine in postojnskega združenja Zveze združenj borcev za vrednote NOB potekala pri spominskem obeležju ob vhodu v Črno jamo. Slavnostna govornica je bila dr. Ljubica Jelušič, podpredsednica ZZB Slovenije.


Najbolj brano