Dvoboj starih znancev

V Münchnu se bodo nocoj srečali stari znanci. Med nogometaši Bayerna in Reala ni skrivnosti, kar pa še zdaleč ne pomeni, da se nam na drugem polfinalnem dvoboju lige prvakov obeta predvidljiv razvoj dogodkov.

 Foto: STA
Foto: STA

MÜNCHEN > Če se je včerajšnje soočenje Liverpoola in Rome potekalo v enem od tradicionalnih angleških nogometnih hramov, med katere sodi Anfield, pa je Allianz Arena zrcalna slika bavarske sodobnosti in naprednosti. Bayernov ustroj pa je prispodoba sistematičnega nemškega pristopa v globalnem svetu. Veliko pove že to, da glavne niti vlečeta nekoč slavna nogometaša iz bogate klubske in reprezentančne zgodovine nemškega nogometa, Uli Hoeness in Karl Heinz Rummenigge. Prvi je moral zaradi utaje davkov pred štirimi leti odstopiti s predsedniškega položaja, potem ko je odslužil del zaporne kazni, pa se je kot edini kandidat pred poldrugim letom s skoraj soglasno podporo vrnil na čelo kluba, ki le izjemoma zavije z začrtane smeri.

Še posebej med sezono, kot se je to zgodilo preteklo jesen, ko se je moral posloviti eden najbolj trofejnih klubskih trenerjev Carlo Ancelotti. Za Italijana je bilo domnevno usodno nezadovoljstvo v slačilnici, povod pa, da je ekipa premalo trenirala. Žarišče upora naj bi bilo v senatorjih, Arjenu Robbnu, Francku Riberyju in tudi Thomasu Müllerju. Glavni razlog bržkone leži v tem, da je Ancelotti tudi ob blagoslovu vodstva želel opraviti mehko menjavo generacij in staroselcem postopoma nameniti manj minut, da bi v ključnem delu sezone ohranili svežino. Kakorkoli, klub je opravil menjavo in trenersko krmilo do konca sezone prepustil Juppu Heynckesu, ki je z Robbenom in Riberyem v glavnih vlogah leta 2013 Bayern zadnjič popeljal na evropski vrh.

Medtem ko so se pri zadnjih dveh trenerskih izborih opredelili za ugledni imeni (Pep Guardiola, Ancelotti) iz tujine, je tokrat kocka padla na bivšega člana Bayernove družine. Niko Kovač je resda nekdanji hrvaški reprezentant, ki pa je nogometno in življenjsko odraščal v Nemčiji in tudi vpijal tamkajšnje nazore. To je sicer že novo poglavje Bayernove zgodbe, staro pa bi radi v Münchnu spet sklenili tako, kot so ga ob prvem Heynckessovem odhodu v trenerski pokoj.

Nemški lovoriki želijo dodati še evropsko, čeprav ne bodo popolni. Na odsotnost prvega vratarja Manuela Neuerja so se že navadili, na dvobojih z Realom bo manjkal tudi Arturo Vidal, drevi morda tudi David Alaba. Posebej bo motiviran James Rodriguez, ki se je zaradi premajhnega števila minut preselil v München, kjer mora prav na dvojnem obračunu z Realom dokazati dodano vrednost za ekipo. Toni Kroos, ki je pred leti ubral obratno pot, jo je v Madridu že. V ospredju pa bo seveda strelski obračun Cristiana Ronalda in Roberta Lewandowskega. V lanskem četrtfinalu lige prvakov ga je prepričljivo dobil Portugalec, a je bil Poljak tedaj načet od poškodb.


Najbolj brano