Če vam nehote uhaja, pojdite k zdravniku

Nehoteno čezmerno aktiven mehur greni življenje tako ženskam kot moškim, a ženske to občutno bolj moti in se zato tudi bolj umikajo v osamo, opozarjajo uroginekologi, strokovnjaki za te težave. Poudarjajo, da se težav ne sme skrivati, temveč je treba takoj poiskati pomoč, saj obstajajo za to kakovostna zdravila.

S pomočjo zdravil težave izginejo in omogočijo normalne aktivnosti.
S pomočjo zdravil težave izginejo in omogočijo normalne aktivnosti.  

Po podatkih uroginekologov ima težave zaradi čezmerno dejavnega mehurja vsaka peta ženska po 35. letu in vsaka druga po menopavzi. Pri nekaterih so tako velike, da opustijo celo športno dejavnost in se izmikajo druženju. Za to težavo so na voljo učinkovita zdravila, pa vendar pomoč poišče le približno četrtina prizadetih.

Večina pa raje te težave prikriva celo pred osebnim zdravnikom. Sprva skušajo tem težavam prilagoditi način življenja in omejijo pitje tekočine, tudi navadne vode, ki je nujna za zdravje. Preventivno gredo na stranišče, preden gredo po opravkih, čeprav jih ne tišči. Ko se težave stopnjuje, posežejo po zaščitnih vložkih in šele, ko so že hude, gredo k zdravniku.

Avstralska epidemiološka raziskava razkriva, da kar 30 odstotkov žensk do 45. leta starosti zaradi uhajanja vode preneha z rekreativnim športom, denimo s tekom.

Začetni znaki teh težav so po opisu zdravnikov pogosto siljenje na stranišče, tudi ponoči, ko je treba vstati več kot dva krat. Uroginekologi svetujejo, naj ženska nadzoruje navade, kdaj pije in koliko, prav tako tudi, naj ne je obroka zvečer prepozno in naj se izogiba težki hrani, naj ne pije preveč kave in kofeinskih napitkov. Kadar vzroka težav ne uspe sama odpraviti, je treba k zdravniku. Ob tem naj pozabi na občutek sramu, saj je pomembna pravočasna pomoč.

Pomoč zdravnika zajema pregled, ki izključi možnost vnetja mehurja in nekatere druge bolezenske težave, zatem svetuje omejitev uživanja tekočine, vendar je treba kljub temu na dan popiti 25 mililitrov tekočine na kilogram telesne teže, v povprečju poldrugi liter do dva litra na dan.

Pomembna je tudi opustitev kajenja, saj nikotin povzroča krče mišic in mehurja. Zdravniki odsvetujejo še pitje alkohola, gaziranih pijač in uživanje citrusov. Del vedenjske terapije je prilagajanje časovnih intervalov, v katerih ženska hodi na vodo, tako da najprej poskuša zadržati seč 90 minut, nato pa ta čas še podaljšuje.

Ginekolog ali urolog predpiše zdravila, kadar prvi ukrepi ne pomagajo. Gre za zdravila, ki umirijo mehur in zmanjšajo krčenje mišic mehurja ali povečajo njegovo sprostitev. Zdravljenje je uspešno pri dveh tretjinah žensk. Ženska že po treh mesecih zdravljenja občuti izboljšanje in se znova svobodno giblje. Včasih pa morajo po treh mesecih spremeniti terapijo.

Kadar zdravljenje z zdravili ni učinkovito, so na voljo še druge metode, med njimi magnetna ali električna stimulacija. V Sloveniji je zdravljenje na področju uroginekologije dobro razvito,

Z zdravljenjem težav zaradi uhajanja urina pri moških pa se ukvarjajo urologi. Težave pa nastajajo zaradi akutnega pomanjkanja teh specialistov, za katere so čakalne dobe odločno predolge. ja


Najbolj brano