V Ajdovščini bo svetovno prvenstvo za belgijske ovčarje

Z mimohodom reprezentanc in s slovesnostjo v obzidju Castra se bo jutri v Ajdovščini uradno začelo svetovno prvenstvo za belgijske ovčarje, ki ga organizira Športno kinološko društvo Ajdovščina skupaj z Društvom belgijskih ovčarjev Slovenije. V mestu se bo zbralo 536 tekmovalnih parov iz 38 držav.

Belgijski ovčar Foto: Blaž Košak - Blayo
Belgijski ovčar Foto: Blaž Košak - Blayo

Uradna tekmovanja se bodo začela v sredo in bodo potekala vse do nedelje na nogometnem stadionu ter igriščih zavoda za šport, na zelenici v grajskem obzidju in na makadamskih poteh okrog mesta. Organizatorji pričakujejo 536 tekmovalnih parov iz 38 držav, sodelovala bo tudi slovenska reprezentanca, a brez domačinov.

Prvenstvo je med ljubitelji tovrstnih prireditev še posebej priljubljeno, saj se na enem mestu zbere največ psov ene pasme, z vsemi podpasmami. Tekmovalci se bodo pomerili v sedmih disciplinah, od IPO in agilitija do teka in kolesarjenja s psom ter specialne razstave belgijskih ovčarjev vseh štirih priznanih pasem, tarvuren, groenendel, laekenois in malinois.

V Športno kinološkem društvu Ajdovščina so z odločitvijo krovne zveze FMBB zadovoljni in so prepričani, da se bodo izkazali kot dobri organizatorji in gostitelji.

“Naše kinološko društvo tako veliko tekmovanje organizira prvič. Vložili smo ogromno truda v organizacijo. Zelo smo veseli, da nam Občina Ajdovščina in župan stojita ob strani, saj brez njune pomoči ne bi zmogli organizacije tako velikega tekmovanja. Precejšen izziv za nas predstavlja tehnični del tekmovanja, priprava prizorišč, pa tudi sama logistika tako velikega števila tekmovalcev. Želimo si, da bi tekmovanja izpeljali tehnično maksimalno dobro in da bi se tekmovalci pri nas prijetno počutili in ohranili tekmovanje v lepem spominu ter se k nam še kdaj vrnili,” je v imenu organizatorjev povedala Anja Devetak, vodja protokola FMBB 2018, ki vidi prireditev tudi kot veliko priložnost za promocijo Vipavske doline.


Najbolj brano