Rdeča mrzlica na Otoku

Italijanski jug trese nogometna mrzlica. Potem ko so Napolijevi privrženci zmago nad Juventusom proslavili tako vzneseno, kot bi osvojili naslov državnega prvaka, se danes navijaški izbruh čustev obeta v Liverpoolu, kjer v prvi polfinalni tekmi lige prvakov gostuje Roma.

Roberto Firmino (v ospredju) bo eden glavnih adutov Liverpoola 
proti Romi.  Foto: Anze Malovrh/STA
Roberto Firmino (v ospredju) bo eden glavnih adutov Liverpoola proti Romi.  Foto: Anze Malovrh/STA

LIVERPOOL > Jutrišnji drugi polfinalni par elitnega tekmovanja med Bayernom in Realom je globalno bistveno odmevnejši, ne nazadnje gre za po letu 2010 dva od statistično najuspešnejših klubov na svetu. Včasih pa več od golih rezultatov velja energija, ki jo izžareva dogajanje na stadionu, pri čemer lahko damo roko v ogenj, da bo na kultnem Anfieldu drevi kaj videti in slišati. Obračun Liverpoola in Rome mlajšim nogometnim zanesenjakom morda ne pomeni prav veliko, veliko se jih leta 1984 še ni rodilo, ko sta kluba na olimpijskem stadionu v Rimu odigrala finale pokala državnih prvakov. Liverpool je po streljanju enajstmetrovk osvojil četrti naslov v najmočnejšem klubskem tekmovanju.

Petega je dodal leta 2005 v posodobljeni in razširjeni različici lige prvakov z nemara največjim finalnim zasukom v zgodovini proti Milanu. Sicer pa Liverpoolova soočenja z italijanskimi klubi v zaključni fazi elitnega klubskega tekmovanja sploh niso redka. Milan se mu je oddolžil dve leti kasneje, finalni poraz proti Juventusu v sezoni 1984/85 na bruseljskem Heyselu, ki ga je usodno zaznamoval stampedo angleških huliganov, pa je napovedal skorajšnji konec zlatega nogometnega obdobja “rdečih”. Pod trenersko taktirko Rafe Beniteza je Liverpoolv novem tisočletju spet okusil evropsko slavo, v angleških okvirih pa ni več dohajal športnega in tržnega ritma Manchester Uniteda in Arsenala prej ter Chelseaja in Manchester Cityja pozneje. Na 20. državni naslov čaka od leta 1990.

Italijanski zaplet

V serie A vodilni Juventus, ki je v nedeljo doživel prvi poraz po 13. krogu, ko je klonil v gosteh proti Sampdorii, ima le še točko naskoka pred Napolijem. Do konca so štirje krogi. Pred Juventusom sta še dve zahtevni gostovanji, sobotno proti Interju (66 točk) in nato še pri Romi (67). Oba kluba se z Laziom (67) potegujeta za vozovnici, ki vodita v ligo prvakov. Tudi Napoli ima vse prej kot enostaven razpored. V nedeljo bo gostoval pri Fiorentini, nato pa še pri Sampdorii. Obe ekipi še lahko upata na uvrstitev v evropsko ligo. Tudi domači tekmi s Torinom in Crotonejem, ki se ogorčeno bori za obstanek, pa skrivata svoje pasti. Juventus (78:20) ima v primerjavi z Napolijem (71:23) boljšo skupno razliko v golih, ki bi lahko odločala o naslovu prvaka v primeru enakega števila točk.

Pospeški in prodornost Roberta Firmina, Sadia Maneja ter še posebej lanskega Rominega napadalca Mohameda Salaha, ki je bil včeraj izbran za najboljšega nogometaša angleškega prvenstva, so pravi strah in trepet za obrambe tekmecev v ligi prvakov. Roma se je prvič po znamenitem finalu leta 1984 prebila med četverico v elitnem klubskem tekmovanju. Eusebio di Francesco sicer nima trenerskega slovesa Fabia Capella ali pa Nielsa Liedholma, ki je vodil Romo v prvi polovici 80. let, a (nogometni) časi se spreminjajo. Kot igralec je leta 2001 sodeloval pri tretjem in zadnjem klubskem naslovu italijanskega prvaka, torej ve, kako se zmaguje. Po igralnih mestih Roma prav nič ne zaostaja za Liverpoolom, na nekaterih položajih je še močnejša. Tudi v napadu lahko poleg vsestranskega Edina Džeka stavi na kakšnega dodatnega aduta. Na povratnem dvoboju v Rimu čez teden dni pa gotovo še na navijače.


Najbolj brano