Pestro za vrh in za obstanek

Osem krogov pred koncem državnega prvenstva je spet odprt boj za državnega prvaka, ki pa ne bo zgolj dvoboj Olimpije in Maribora, ampak so se vanj vmešale tudi Domžale. Olimpija ima po remiju v Celju tri točke prednosti pred Mariborom in pet pred Domžalami.

Na dnu lestvice bo do konca še zanimiv boj za obstanek v ligi med 
Ankaranom (beli dresi) in Triglavom. Foto: NZS
Na dnu lestvice bo do konca še zanimiv boj za obstanek v ligi med Ankaranom (beli dresi) in Triglavom. Foto: NZS

KOPER > Še pred dobrim mesecem dni se je zdelo, da ima Olimpija praktično odprto pot do državnega naslova, potem ko je Maribor drugi del sezone začel zelo slabo in zapravil prednost z zimskega premora.

Domžale bodo odločale

Morda pa je bil ključni trenutek za preobrat Maribora razvpita tiskovna konferenca, na kateri je športni direktor Maribora Zlatko Zahović po porazu proti Krškemu izrekel, kar je pač izrekel, in si prislužil polletni suspenz Nogometne zveze Slovenije ter malo več kot dvotedenski klubski. Zahović je pozornost s slabih rezultatov prevzel nase, ekipa se je sprostila. Trener Darko Milanič je pomladil moštvo in ubral drugačne tone v javnih nastopih, brez nepotrebnih izjav o dominaciji.

Pot do državnega naslova vodi prek Domžal.

Na drugi strani je Olimpija v zadnjih tednih začela popuščati, na kar je zelo verjetno vplivalo več faktorjev. Igrali so v ritmu dveh tekem tedensko, nekaj gre tudi na račun odločitev trenerja Igorja Biščana, ki v sezoni ni premagal ne Maribora ne Domžal. In proti obema tekmecema je imel v zadnjem mesecu dni zmago že v žepu. A je v ključnih trenutkih Biščan očitno premalo tvegal. Obakrat je Olimpija povedla in obakrat sta jo tekmeca ujela. Morda zmaje še najbolj boli izenačujoči gol Domžal v praktično zadnjem napadu na tekmi.

Pot do državnega naslova vodi prek Domžal, ki spomladi še niso izgubile tekme in delujejo prepričljivo. Pod vodstvom trenerja Simona Rožmana po ocenah mnogih igrajo tudi najlepši nogomet. V zadnjem mesecu prvenstva lahko ovržejo splošno prepričanje, da nimajo najvišjih ambicij, ampak jim je za vnovično uvrstitev v nogometno Evropo dovolj že tretje mesto. Tako zraven v boju za državni naslov niso bili že več kot desetletje. Čeprav velja nepisano pravilo, da o naslovu odločajo tako imenovane male tekme, pa letos najbrž ne bo tako. Veliko bo odvisno, če bo Maribor gostovanje v Domžalah uspel preživeti brez posledic in kako jo bo odnesla Olimpija v Mariboru. Če pa bo odločal zadnji krog, ko bo Olimpija gostovala v Domžalah, Maribor pa gostil nezainteresirano Gorico, potem bo Maribor bliže 15. zvezdici.

Na dnu še vse odprto

V boju za obstanek je Ankaran v Kranju imel vse v nogah za pobeg na pet točk prednosti. A je z dvema igralcema več zakockal zmago in zadnjeuvrščeni Triglav ohranil pri življenju. Ima pa vsaj prednost, da je boljši v medsebojnih tekmah. “Začeli smo zelo zaspano, Triglav je pokazal več želje in svežine. V drugem polčasu smo poskušali s spremembami v igri, vendar nosilci niso bili razpoloženi. Rezultat je realen. Triglav je igral na točko. Z igro svojih varovancev ne morem biti zadovoljen. Kaj je razlog za tako predstavo, ne vem - morda vročina, utrujenost, termin tekme. Če nič drugega smo vsaj uspeli zadržati prednost pred Triglavom,” je neodločen izid 2:2 derbija dna komentiral trener Ankarana Vlado Badžim. Obe moštvi sta imeli v drugem delu prvenstva veliko izključenih igralcev, Triglavani pa so se zelo hudovali na sodnike (sporen je bil prvi rdeč karton) tudi v nedeljo. Zadnje tri tekme so končali z igralcem ali celo dvema manj. Tudi sicer je v zadnjem času vse več pritožb nad delom sodniških ekip.


Najbolj brano