Izolski primer ošpic je resen opomin vsem

Stopnja precepljenosti primorskih otrok vztrajno upada in vzbuja skrb, menita epidemiologa v novogoriški in koprski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel in Boris Kopilović, ki se jima pridružujejo pediatri. Izolski primer z ošpicami okuženega moškega, ki je obiskal pediatrično kliniko, je resen opomin vsem, tudi nasprotnikom cepljenja.

Mario Fafangel Foto: Leo Caharija
Mario Fafangel Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Evropski in svetovni teden cepljenja, ki pravkar poteka, je po oceni epidemilogov Maria Fafangela iz novogoriške enote NIJZ in Borisa Kopilovića iz koprske, nova priložnost za ozaveščanje ljudi in staršev majhnih otrok o koristi cepljenja ter ohranjanja zdravja. Stopnja precepljenosti in trendi se dobro odražajo v precepljenosti zoper ošpice, ki vse bolj razsajajo po Evropi in na Balkanu, omenja Fafangel. “Po dveh letih porasta je bil lani manjši upad precepljenosti proti ošpicam v regiji. Ta trend moramo zaustaviti. Stroka ocenjuje, da je cepivo učinkovito in varno, dva odmerka ščitita pred to zelo nalezljivo boleznijo. Cepljenje je pravica oziroma privilegij, izkoristimo ju!”

Tudi Kopilovića skrbi upadanje stopnje precepljenosti na južnem Primorskem: “Od leta 2012 do 2015 je znašala 97,4 odstotka, leta 2016 je upadla na 91,5 odstotka, lani je se je povišala na 93,3 odstotka, a je še vedno prenizka. Precepljenost mora znašati vsaj 95 odstotkov.”

Eva Brecelj, spec. pediatrije: “Želimo si, da bi bolezni, ki se širijo s človeka na človeka, izkoreninili, tako kot smo črne koze s pomočjo cepljenja.”

Oba sogovornika poudarjata, da bi vse moral izučiti nedavni izolski primer z ošpicami okuženega moškega, ki se je zadrževal tudi na pediatrični kliniki. Ker so mu ošpice ugotovili kasneje, je zavladala panika, nujni so bili dodatni ukrepi in preverjanje. Lahko bi okužil na stotine ljudi.

Pediatrinja Eva Brecelj iz novogoriškega zdravstvenega doma omenja zaskrbljenost pediatrov zaradi izbruha ošpic v soseščini, saj proti povzročitelju ni zdravila. “Pediatri srednje in mlajše generacije poznamo ošpice le iz učnih gradiv in se zavedamo nevarnosti, da bolnika ne bi takoj prepoznali, bolezen bi se tako širila.”

V Evropi se spet pojavljata oslovski kašelj in davica (območje Baltskih držav), ki sta prav tako grožnja za necepljene dojenčke. “Želimo si, da bi bolezni, ki se širijo s človeka na človeka, izkoreninili, tako kot smo črne koze s pomočjo cepljenja.”

Zaupati je treba strokovni literaturi, ki temelji na preverljivih podatkih in potrjuje, da je cepljenje učinkovito: “Dokazuje, da so stranski učinki redki in v večini primerov prehodni. V pogovoru s starši, ki želijo cepljenje pri otroku preložiti, se dobro zavedam tveganja, da bi lahko otrok zato zbolel, če bi med tem prišel v stik s povzročiteljem bolezni,” dodaja pediatrinja.


Komentar novinarja

Jasna Arko

Verjeti zdravniku, ne spletu

Kot strela z jasnega je januarja odjeknila vest o nevarnosti okužbe z ošpicami. Na noge je dvignila vso Slovenijo. V javnosti se je tedaj okrepila zavest, da so nalezljive bolezni zelo nevarne, lahko tudi smrtonosne, kadar zoper njih nisi cepljen. Če ne bi bilo tega primera okužbe odraslega Izolana z ošpicami, ki jih niti njegov osebni zdravnik ni prepoznal in je okuženi še svojega bolnega otroka vozil po vsej ljubljanski pediatrični kliniki, bi dogodek ostal nezaznaven. Mnogi ...

Preberi več

Najbolj brano