Tina Mrak in Veronika Macarol Viktorijo še spoznavata

Tina Mrak in Veronika Macarol bosta na tekmi za svetovni pokal v jadranju v francoskem Hyeresu, ki se bo začela jutri, ponovno skušali priti na najvišja mesta v razredu 470. Slovenske barve bodo med 650 jadralci iz 46 držav branili še Žan Luka Zelko v razredu laser, Kim Pletikos v laser radialu in Peter Janežič ter Sebastian Prinčič v 49-erju.

Tina Mrak in Veronika Macarol bosta prva slovenska posadka tudi 
na regati v Hyeresu. Foto: Sailing Energy / World Sailing
Tina Mrak in Veronika Macarol bosta prva slovenska posadka tudi na regati v Hyeresu. Foto: Sailing Energy / World Sailing

HYERES > “V torek nas čakajo prvi plovi svetovnega pokala, kot vse kaže za Hyeres v kar precej neobičajnih vetrovnih razmerah. Del treninga smo opravili v šibkem vetru,” sta sporočili Tina Mrak in Veronika Macarol. Bronasti jadralki z lanskega svetovnega prvenstva sta že zmagali v svetovnem pokalu v tej sezoni. Sredi marca sta slovesno splovili novo jadrnico Viktorijo, v začetku aprila pa sta bili na Palmi de Mallorci deveti na regati, ki sicer ni štela za svetovni pokal. “Tisto regato sva vzeli kot zelo dober trening za preizkus nove jadrnice in opreme, nekaj malenkosti pa morava še izpopolniti,” sta menili pred tekmami v Hyeresu.

Tu bo potekala tretja in zadnja regata sezone svetovnega pokala pred finalom v začetku junija v Marseillu. Zmagovalci posameznih razredov se bodo avtomatično uvrstili v finale, ostali pa bodo finalisti po osvojenih točkah.

Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska sta oktobra lani zmagali na prvi tekmi sezone v japonskem Gamagoriju in potrdili naslov svetovnih prvakinj. Slovenki sta bili osmi, januarja letos pa sta zmagali v Miamiju. Japonki Ai Kondo in Miho Yoshioka sta bili najboljši na regati princese Sofije na Palmi.

Vse tri omenjene posadke bodo startale tudi pred Hyeresom, kjer bo nastopilo 38 jadrnic ženskega razreda 470. Kandidatke za najvišja mesta so še olimpijska zmagovalka iz Ria 2016 Hannah Mills iz Velike Britanije, ki sedaj nastopa z drugo flokistko, Eilidh McIntyre, izkušeni Brazilki Fernanda Oliveira in Ana Barbachan ter ta čas prvi na svetovni lestvici Afrodite Zegers in Anneloes Van Veen iz Nizozemske, ki sta v Miamiju le za točko zaostali za Mrakovo in Macarolovo.

Druge slovenske posadke so bile v tej sezoni, kjer bo vrhunec svetovno prvenstvo v danskem Aarhusu, daleč od najboljših. Še najbliže sta jim bila Peter Janežič in Sebastian Prinčič, ki sta v Miamiju preizkušnjo v razredu 49er končala na 30. mestu.


Najbolj brano