Plastičnih odpadkov manj, a smo še daleč od cilja

Jutrišnji dan Zemlje je v znamenju gesla Prenehajmo si onesnaževati okolje s plastiko. V okolje še vedno odvržemo preveč plastike, čeprav ekološka osveščenost narašča. Plastika predstavlja resen okoljevarstveni problem. V Sloveniji je bil v zadnjih 25 letih sicer na tem področju storjen velik korak naprej.

V okolje še vedno odvržemo preveč plastike. Foto: STA
V okolje še vedno odvržemo preveč plastike. Foto: STA

SLOVENIJA > Plastika je v akcijskem načrtu EU opredeljena kot eno od prednostnih področij krožnega gospodarstva, na katerem je treba sprejeti ukrepe za reševanje izzivov vzdolž celotne vrednostne verige.

Manj plastičnih odpadkov

Po podatkih statističnega urada je Slovenija v letu 2016 proizvedla 19 odstotkov manj odpadkov iz plastike kot leto prej. Skoraj četrtina doma nastalih in uvoženih odpadkov iz plastike je šla v reciklažo. Štiri odstotke teh odpadkov so sežgali za energetsko predelavo, 31 odstotkov so jih izvozili, 39 odstotkov pa so jih vključili v druge postopke ravnanja z odpadki.

Zemlja ni naša lastnina, ampak kraj, ki ga zapuščamo potomcem, poudarjajo v zavodu za varstvo narave. Ob tem dodajajo, da plastika, ki je je v naravnem okolju odločno preveč, vpliva na vse žive organizme in predstavlja grožnjo na vseh ravneh. Živalim in rastlinam jemlje življenjski prostor, živali jo zamenjujejo za hrano, lahko se ujamejo vanjo ... Veliko težavo pa predstavljajo plastični mikro delci v vodah, ki se potem pojavijo tudi v organizmih in posledično v prehranski verigi. Posledice tega še niso znane, vsekakor pa niso pozitivne.

Pomembni koraki

Od osamosvojitve dalje je Slovenija, tretja najbolj gozdnata država v Evropski uniji, naredila pomembne korake za trajnostno naravnan razvoj, zdravo okolje in bivanje ter okoljsko in podnebno bolj prijazen planet. Med drugim je zmanjšala število delujočih odlagališč odpadkov. Z ratificiranjem Pariškega podnebnega sporazuma leta 2016 je naša država podprla ambiciozno podnebno-energetsko politiko EU za pospešeno zmanjševanje toplogrednih plinov ter aktivno politiko prilagajanja na podnebne spremembe.

V letu 2017 se je Slovenija na lestvici državne blaginje med 149 državami odlično odrezala na področju ohranjanja naravnega okolja, saj je zasedla drugo mesto. Slovenija, ki spada med najbolj biotsko pestre države v evropskem in svetovnem merilu, je leta 2004 vzpostavila omrežje Natura 2000, s katerim varuje tiste vrste rastlin, živali in njihove življenjske prostore, ki so na ravni Evrope redki ali ogroženi. S 37 odstotki nacionalnega ozemlja v tem omrežju je Slovenija na prvem mestu v Evropski uniji.

Ob dnevu Zemlje v številnih primorskih krajih pripravljajo vrsto čistilnih akcij v naravnem okolju, s katerimi bodo nadaljevali tudi v prihodnjih tednih.


Komentar novinarja

Marica Uršič Zupan

Očistimo svet sprenevedanja

Marsikje danes krajani, ribiči, taborniki in drugi čistijo svojo ulico, vas, igrišče, potok, pobirajo nemarno odvržene odpadke ob cesti. Med njimi so zagotovo pločevinke in plastične vrečke. Brez teh danes skoraj ni kraja, po katerem stopa človek. Plastičnim vrečkam in plastičnemu onesnaževanju je posvečen tudi letošnji Dan Zemlje. Organizatorji iz Mreže Dneva Zemlje (Earth Day Network) želijo z njim opozoriti, da je plastika zelo trdoživa snov, ki ostane dolgo v okolju. In tam ne le kazi ...

Preberi več

Najbolj brano