Kdor čaka, dočaka

Včasih je treba čakati leta, tudi desetletja, da nek projekt zaživi. Zlasti kadar je zahteven, “širšega pomena”, sloni na kulturi in ni že v startu natančno določeno, kdo in kako ga bo izpeljal. Takšna je zgodba o Pomniku braniteljem slovenske zemlje, ki že od leta 2002, ko je bil postavljen temeljni kamen zanj, išče svoje mesto v srcih Slovencev, v katerih želi vzbujati domoljubje oziroma ponos, da so skozi stoletja znali ohraniti svoj jezik in kulturo. Čeprav je bil zasnovan kot spomenik vsem, ki so se borili za slovensko zemljo, in nosi sporočilo miru ter sobivanja med narodi, pot do njegove izgradnje ni bila lahka. Ko so ga snovali, so sosednje občine obljubljale, da bodo pomagale graditi mogočen stolp, ki bo sijal čez mejo in odražal ponosno slovensko držo. Tudi državi se je zamisel zdela zanimiva. Kot se pri nas pogosto dogaja, pa ni bilo črno na belem zapisano, kdo ga bo zgradil, kakšen status bo imel in kdo bo skrbel zanj.

Tako je Občina Miren-Kostanjevica, na ozemlju katere je našel svoje mesto, ostala sama z velikim projektom in ga skupaj z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami skušala pripeljati do cilja. Z različnimi razpisi je počasi vendarle pritekal evropski in državni denar, pomnik je začel dobivati zamišljeno podobo. Uredili so spominske poti in ostanke prve svetovne vojne v okolici, ki so skupaj s kamnitim stolpom magnet za obiskovalce. Skrb za velikana pa je za občino postajala vse večje breme. Državo je zaman skušala prepričati, da si zasluži status spomenika državnega pomena, tudi sosednjim občinam je bilo težko dopovedati, da obeležje presega občinske meje.

Kljub zapletom, ki pogosto spremljajo velike in slabo zastavljene projekte, velikan dobiva zamišljeno podobo.

Mogoče je celo bolje tako, saj bo lahko zdaj sama pobirala sadove. Ob nedorečenostih, ki ga spremljajo od samega začetka, se namreč velikan na Cerju uspešno razvija in mogoče bo po dolgih letih končno tudi začel pritekati denar. Novoustanovljeni občinski zavod za turizem, ki ga je prevzel v upravljanje, ima z obeležjem velike načrte. Kmalu bodo začeli pobirati vstopnino in obiskovalci bodo lahko srebali kavo na terasi z izjemnim razledom. Kljub zapletom, ki pogosto spremljajo velike in slabo zastavljene projekte, pomnik torej dobiva zamišljeno podobo in vlogo v širšem okolju. Njegova dolga in trnova pot pa verjetno simbolizira našo pot do samostojne države ...


Preberite še


Najbolj brano