Rekorder po Primorki vozilveč kot 200 kilometrov na uro

V vseslovenski maratonski akciji merjenja hitrosti so v sredo “zmagali” koprski prometni policisti. Na avtocesti med Kozino in Postojno so “ujeli” dva rekorderja. Prvi je vozil 200, drugi pa kar 201 kilometer na uro. Primorski policisti so skupno izmerili hitrosti 85 prehitrim voznikom, na območju celotne države pa je v sredo premočno pritiskalo na plin kar 824 voznikov.

Večina voznikov je v sredo vozila pod omejitvami hitrosti, kar 824 
pa jih je kljub nekajdnevnemu napovedovanju vseslovenske akcije 
preveč pritiskalo na plin. Foto: Danijel Cek
Večina voznikov je v sredo vozila pod omejitvami hitrosti, kar 824 pa jih je kljub nekajdnevnemu napovedovanju vseslovenske akcije preveč pritiskalo na plin. Foto: Danijel Cek

PRIMORSKA > Čeprav so z generalne policijske uprave včeraj poročali le o rekorderju, ki je na dolenjski avtocesti vozil 187 kilometrov na uro, so pravi zmagovalci sredinega maratonskega merjenja hitrosti policisti koprske prometne policije, ki so na primorski avtocesti med kršitelji “ujeli” dva rekorderja. Na avtocesti med Kozino in Postojno so najprej izmerili hitrost vozniku, ki je vozil 200 kilometrov na uro, nato pa še drugemu, ki je vozil s hitrostjo 201 kilometer na uro.

Divja vožnja bo oba drago stala. Tako prvi kot drugi bosta morala v državni proračun vplačati 1200 evrov kazni, dobila pa bosta še devet kazenskih točk.

Policisti koprske policijske uprave so v sredo izmerili hitrosti 53 prehitrim voznikom, kar 33 v naseljih, trem izven naselja in 17 na avtocesti.

Nekoliko manj uspešni so bili policisti novogoriške policijske uprave, ki so v sredo ugotovili 32 prekoračitev hitrosti, od tega 28 v naselju in štiri na hitri cesti. Šest prehitrih voznikov so policisti le opozorili, 26 pa so jih kaznovali. Ob tem so ugotovili še osem drugih kršitev, na Idrijskem pa so 50-letnemu kršitelju zasegli avto. Vozil je brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Iz Nove Gorice poročajo, da severnoprimorski policisti niso zabeležili tako ekstremnih prekoračitev hitrosti kot na jugu Primorske. Novogoriški prometni policisti so vozniku rekorderju na hitri cesti izmerili hitrost 149 kilometrov na uro, drugemu pa v naselju 87 kilometrov na uro. Na vseh slovenskih cestah so v sredo odkrili 824 prehitrih voznikov, od tega so 602 zasačili v naseljih, 150 na avtocestah in 72 na vzporednih regionalnih ali glavnih cestah. Policisti so 97 kršiteljev opozorili, zoper štiri so zaradi več prekrškov spisali obdolžilne predloge, ostale pa kaznovali z denarnimi kaznimi. Med kaznovanimi je bilo tudi 137 tujcev. 146 prehitrih voznikov pa še ne ve, da so jih policisti zalotili med prekoračitvijo hitrosti, to bodo izvedeli v kratkem, ko jim bodo poštarji prinesli obvestilo s položnico.

Drugi del mednarodne akcije poostrenega merjenja hitrosti bo med 18. in 24. junijem, tretji del pa od 6. do 12. avgusta. Policisti ob tem znova opozarjajo voznike, naj prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in predpisanim omejitvam, kajti le tako lahko tudi sami veliko prispevajo k boljši prometni varnosti. “Ne hitimo za vsako ceno, zmanjšajmo hitrost in tako preprečimo nepotrebne poškodbe in nepovratne posledice, ki lahko za vedno spremenijo naše življenje ali življenja drugih,” opozarjajo policisti.


Najbolj brano