Kako je za naravo skrbel Josip Štrekelj in kako skrbimo mi

Ob Dnevu Zemlje bo jutri ob 18.30 v komenski knjižnici zanimiv večer, posvečen odnosu do narave pred stoletjem in danes. O prvem bo obiskovalce spomnila obletnica spregledanega sadjarja in vrtnarja Josipa Štreklja, o drugem pa fotografije treh študentov.

S fotografijo odvrženih pločevink in rokavico poziva na jesensko 
čistilno akcijo Ivana Žigon.  Foto: Ivana Žigon
S fotografijo odvrženih pločevink in rokavico poziva na jesensko čistilno akcijo Ivana Žigon.  Foto: Ivana Žigon

KOMEN > Večer bo začel vpogled v delovanje Josipa Štreklja, ki je z veliko truda pomagal ohranjati naravo. Štrekelj se je rodil 21. aprila 1868 v Komnu, umrl 10. maja 1955 v Ljubljani. Bil je učitelj, sadjar in vrtnar. V Komnu je ustanovil trsnico in drevesnico, okrajno sadjarsko društvo, hranilnico in posojilnico, zavarovalnico za govejo živino, bralno društvo in društvo Sokol. Vplival je na ustanovitev podobnih društev tudi drugod na Krasu. “Štrekelj je bil zelo pomemben človek, ki pa je spregledan,” pravi knjižničarka Marija Umek.

V sodelovanju s filatelistom Gorazdom Budalom bodo v knjižnici v spomin na 150. obletnico rojstva Josipa Štreklja predstavili razglednico delavk v komenski drevesnici iz leta 1930 (fotografija je last domačinke Vilme Godnič) in priložnostni poštni žig.

Na to, kako za naravo skrbimo danes, pa bodo obiskovalce opozorili študentje Ivana Žigon, Rožana Švara in Klemen Bandelj. Pripravili so namreč niz fotografij z naslovom Gozdni vsiljivci, s katerimi želijo javnost opozoriti na nesramen odnos ljudi do okolja in s tem privabiti ljudi, da se v septembru udeležijo vseslovenske čistilne akcije.


Najbolj brano