Dron z defibrilatorjem prinesel zmago osnovnošolcem iz Šempasa

Dron z defibrilatorjem, vremenska hišica za merjenje PM delcev in modularni nadzorni sistem MOCOS za spremljanje parametrov okolja - to so zmagovite ideje letošnjega vseslovenskega tekmovanja Popri za najboljše podjetniške ideje mladih v organizaciji Primorskega tehnološkega parka.

Na slavnostni prireditvi v SNG Nova Gorica je najboljšim čestital 
tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: Jure Batagelj
Na slavnostni prireditvi v SNG Nova Gorica je najboljšim čestital tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > V kategoriji osnovnošolcev od 7. do 9. razreda je na tekmovanju Popri 2018 zmagala ekipa Life Saver iz osnovne šole Šempas. Life Saver je dron z nameščenim defibrilatorjem, ki na kraj nesreče prileti s pomočjo pametnega telefona. Ta ga vodi do lokacije. Aplikacija hkrati sproži tudi klic na pomoč reševalcem. Takšna pomoč naj bi bila v povprečju petkrat hitrejša od običajnih reševalcev.

Ekipa je na dopoldanskih predstavitvah polfinalistov v vsaki kategoriji strokovno komisijo prepričala s suverenim nastopom, v katerem so prikazali delovanje drona.

409 mladih s 142 idejami z različnih področij je letos tekmovalo

“Rešujejo realen in pereč problem. Celoten koncept ideje je odličen in ima veliko potenciala. Videti je, da je ekipa v razvoj ideje vložila veliko ur dela,” je sklenila komisija, sestavljena iz podjetnikov, startup mentorjev in ključnih kadrov uspešnih slovenskih podjetij.

Zmagovalno merjenje podatkov v okolju

Drugo mesto je zasedla ekipa OŠ Solkan s pametnim cvetličnim lončkom, ki se na podlagi vlažnosti zemlje zaliva sam s pomočjo kontrolne enote.

75 odstotkov poslovnih modelov so predstavljali izdelki, ostalo pa storitve, aplikacije ali kombinacija obojega

Pri dijakih je šlo prvo mesto ekipi ljubljanske Gimnazije Vič za vremensko hišico - merilnik PM delcev, ki z zbiranjem podatkov in analizo le teh pripomore k odkrivanju glavnih dejavnikov, ki povzročajo povišanje koncentracij PM delcev. Drugo mesto je osvojila ekipa iz ekonomske šole Novo mesto za zrolanko, zložljivo blazinico za sedenje v naravi.

Med študenti je ostala prva nagrada v Novi Gorici. Osvojila jo je ekipa Višje strokovne šole na šolskem centru za modularni nadzorni sistem MOCOS. Gre za napravo, ki s pomočjo različnih senzorjev omogoča spremljanje parametrov okolja. Meri lahko temperaturo, vlažnost zraka ali zemlje, zračni tlak, količino padavin, prašnih delcev in trajanje sončnega obsevanja. Člani komisije so pohvalili odlično izdelan prototip in ocenili, da ima ideja med vsemi predstavljenimi največ možnosti.

Na Podim, Genius Olympiad in v Kolektor

Na tekmovanju Popri 2018 se je pomerilo 409 mladih s 142 idejami z različnih področij. Kar 75 odstotkov poslovnih modelov so predstavljali izdelki, ostalo pa storitve, aplikacije ali kombinacije obojega. Sodelovale so ekipe iz 68 izobraževalnih institucij, ki jim je pomagalo 83 mentorjev.

Poleg nagrad iz nagradnega sklada 5000 evrov sta se dve najboljši dijaški ideji neposredno uvrstili na mednarodno tekmovanje Genius Olympiad, ki bo junija v ZDA. Najboljša študentska ekipa se bo udeležila največje start up konference v Sloveniji - Podim, predstavniki koncerna Kolektor pa bodo izbrane mlade povabili na 1 : 1 sestanek, kjer se bodo pogovorili o nadaljnjih možnostih sodelovanja in razvijanja idej.

Tekmovanje se je zaključilo s slavnostno prireditvijo v novogoriškem gledališču.


Najbolj brano