Blagoslov sporazumu občine z Marino

Piranski občinski svetniki so včeraj podprli dogovor med občino in Marino Portorož. Potrdili so tudi povišanje turistične takse na skupno 2,5 evra dnevno.

Park sonce v Luciji  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Park sonce v Luciji  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PIRAN > Dogovor med piransko občino in Marino Portorož, ki ga je včeraj podprl občinski svet, med drugim predvideva zamenjavo zemljišča Parka sonce za otok pred portoroško marino, sprejem prostorskega dokumenta za Marinine načrte s termalno riviero, novo koncesijsko dajatev v višini 180.000 evrov (namesto prejšnjih 260.000 evrov), možnost razširitve marine v zameno za občinsko upravljanje s kanalom Fazan ter umik tožb. Občina in Marina sta se namreč pred leti zapletli v spor, ki je imel za posledico ukinitev brezplačnega parkirišča pred marino, ograditev Parka sonce in sprejem zvišane dajatve za portoroško marino.

Na piranski občini, po včerajšnji zeleni luči, ki so jo doseženemu dogovoru prižgali svetniki, ocenjujejo, da bi lahko dokončni sporazum z Marino podpisali junija oziroma v začetku julija. Piranski župan Peter Bossman je sicer ošvrknil Marino Portorož oziroma skupino DZS Bojana Petana, ki jo lastniško obvladuje, da jim primanjkuje občutka za kraj, v katerem delujejo. “Temu, da so v sporu z lokalno skupnostjo, so se čudili tudi potencialni kupci Marine, ki so me obiskali,” je omenil župan. Na svetnike se je pred sejo obrnil tudi Jahtni klub Portorož, ki mu je Marina po 35. letih odrekla gostoljubje. Župan je ob tem dejal, da so poskušali posredovati, a zaman. Ne glede na to, da je Marina Portorož v postopku prodaje, se to - po pričakovanju poznavalcev - naj vendarle ne bi uresničilo.

Svetniki so v prvem branju potrdili tudi predlog odloka o turistični taksi, ki predvideva zvišanje te dajatve iz 1,27 na 2,5 evra (skupaj s takso, ki gre nacionalni turistični organizaciji), čemur nasprotujejo predvsem sobodajalci. Dokončno pa so potrdili razglasitev piranskega pokopališča za kulturni spomenik lokalnega pomena.


Najbolj brano