Zadel za Cerarjev zakon, žerjavisti pa proti

V referendumski kampanji na ponovljenem referendumu o zakonu o drugem tiru bo sodelovalo približno 30 organizatorjev referendumske kampanje. Med njimi sta tudi uprava Luke Koper ter luški sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti, ki v kampanji za prvo odločanje ob tem zakonu nista sodelovala.

V referendumski kampanji na  ponovnem glasovanju o zakonu o 
drugem tiru bo sodelovalo približno enako število organizatorjev 
kampanje kot na prvem glasovanju.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
V referendumski kampanji na ponovnem glasovanju o zakonu o drugem tiru bo sodelovalo približno enako število organizatorjev kampanje kot na prvem glasovanju.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Prejšnja uprava Luke je opozarjala na nujnost gradnje drugega tira, a se v referendumsko kampanjo ni vključila. Aktualna uprava pa bo aktivno podprla zakon.

“Zakon o drugem tiru sicer predvideva dodatne finančne obveznosti za družbo, vendar po drugi strani lahko upravičeno predvidevamo, da bi imela zastoj ali opustitev projekta dolgoročno veliko večje negativne posledice za družbo, predvsem z vidika konkurenčnosti,” so odločitev za vstop med organizatorje kampanje argumentirali v Luki Koper, ki jo vodi Dimitrij Zadel.

Zakon o drugem tiru namreč predvideva, da bo večji delež za odplačilo posojil prispevala Luka, saj zakon uvaja nove takse na pretovor. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je v končni verziji lani omenjal približno osem milijonov evrov dodatne dajatve za Luko vsako leto.

Koprsko mini soočenje med Popovičem in žerjavisti

Med organizatorji kampanje bo tokrat tudi luški sindikat žerjavistov. “Zakon o drugem tiru je odveč. Zavzemamo se za praktični pristop do drugega tira - treba ga je čimprej začeti graditi. Cerarjeva vlada je zavlačevala,” pravi predstavnik sindikata Mladen Jovičić. “Poleg tega pa bomo na soočenjih 'trenirali' za kampanjo za novembrske lokalne volitve,” še napoveduje Jovičić.

Sindikat žerjavistov je že dolgo na bojni nogi s koprskim županom Borisom Popovičem, ki bo za Mestno občino Koper tudi tokrat nastopal v kampanji. Popovič je nasprotoval prvotnim zamislim Cerarjeve ekipe o projektu drugi tir, vlada ga je prepričala, ko je zagotovila, da bo preučila možnosti za gradnjo dvotirne proge, tako da bi po končani gradnji sedanjo enotirno progo zaprli in jo namenili kolesarjem.

Tak razplet bi si želeli tudi v KS Črni Kal, ki ji predseduje Janko Sever, in bodo tudi tokrat sodelovali na soočenjih.

Do popoldneva 29 prijavljenih

Med podjetji so se poleg Luke Koper v kampanjo do včeraj popoldne prijavili še 2TDK in DRI. Da bodo zraven tudi Slovenske železnice, je včeraj potrdil generalni direktor Dušan Mes, a do popoldne jih še ni bilo na seznamu državne volilne komisije. Prav tako velja za Gašparja Gašparja Mišiča, saj je prijavo napovedal včeraj popoldne.

Rok se je sicer iztekel opolnoči, tako da bo končno število organizatorjev kampanje znano danes. Od političnih strank so se prijavile med drugim: Stranka Alenke Bratušek, SD, SMC, NSi, Levica, SDS in še 15 manjših strank, gibanj in posameznikov, na čelu s pobudnikom referenduma Vilijem Kovačičem. Na seznamu pa je tudi GZS.


Komentar novinarja

Katja Gleščič

Govorne vaje za junij in november

Niti arheologov, ki bi za dober milijon evrov opravili arheološke raziskave trase drugega tira, ne zmorejo izbrati, zapleta se že poldrugo leto. Kaj bo šele, ko bo šlo zares in bodo izbirali gradbinca za dejansko gradnjo drugega tira za milijardo evrov. Da razvpite makete, izbrane z napačno excelovo tabelo, niti ne omenjamo. Ne moremo si kaj, to nam pride najprej na misel ob projektu drugi tir po zamisli odhajajoče vlade Mira Cerarja, ki je lani - po treh letih cincanja in celo naročanja študij,...

Preberi več

Najbolj brano