Roke ustvarjajo in izročajo

Danes mineva natanko 70 let od slovesnega odprtja zadružnega doma na Predmeji, ki je bil zgrajen med prvimi v Sloveniji. Domačini so ga z udarniškim delom postavili v 55 dneh. V spomin na ta dan na Predmeji obeležujejo krajevni praznik, ki je bil letos še posebej slovesen. S prireditvijo in z razstavo Roke naše Gore so predstavili delavnost in ustvarjalnost, ki danes vejeta med ljudmi na Gori.

Razstava Roke naše Gore prikazuje delavnost in ustvarjalnost 
Gorjanov.  Foto: Valentina Velikonja
Razstava Roke naše Gore prikazuje delavnost in ustvarjalnost Gorjanov.  Foto: Valentina Velikonja

PREDMEJA > “Z rokami delamo, razvijamo, ustvarjamo in poustvarjamo. Vse, kar počnemo, šteje. Dediščina, ki so jo še pred našim prihodom na svet ustvarili Gorjani, prehaja iz rok v roke. Z drobno otroško roko oživi močna vizija prihodnosti,” so poudarili organizatorji prireditve ob letošnjem krajevnem prazniku na Predmeji. Ta je minil v znamenju okrogle obletnice slovesnega odprtja zadružnega doma, prvega na Primorskem in enega prvih, ki so jih po vojni zgradili v Sloveniji. Njegova kulturna dvorana je bila v soboto polna do zadnjega kotička.

Preteklost je navdih

“Složnost in sodelovanje domačinov sta obrodila sadove pred sedmimi desetletji, enako velja tudi v današnjem času. Tudi danes lahko skupaj ogromno naredimo. Zato smo k sodelovanju povabili domačine, ki se ukvarjajo z ročnimi deli, domačo obrtjo, z zeliščarstvom, ustvarjalce, raziskovalce, malčke v vrtcu in naše šolarje, društva in druge krajane. Prireditev in razstava Roke naše Gore povezuje vse, ki delajo in ustvarjajo,” je o idejni zasnovi prazničnega dogajanja povedala Ines Lemut. Zbrane je nagovoril pisatelj, domačin Franc Černigoj,

Vse, kar je lepega

Kulturni program so popestrili domači glasbeniki, pevci, plesalci in dramska skupina OŠ Otlica. Na razstavi izdelkov, ki jo spremlja poseben katalog, pa so se predstavili Alojzija Bratina, Erika Čibej, Tončka Čibej, Čibejeva skupina Društva Gora, klekljarice Društva podeželskih žena Predmeja, Miha Polanc, Elvica Velikonja, Valentina Velikonja, Slavica Vidic, otroci iz vrtca in učenci OŠ Otlica. Na ogled so postavili tudi zapuščino ljudskega umetnika Janka Vidica in spomine pokojnega Marjana Velikonje na gradnjo zadružnega doma. Razstavili so publicistična, pesniška in likovna dela, izdelke iz čipke, volne, gline in lesa, čaje in zelišča, ter opravo smučarja po starem.

Filmsko projekcijo z izborom fotografij o življenju na Gori nekoč in danes so v sodelovanju s Pokrajinskim arhivom Nova Gorica in Arhivom Republike Slovenije popestrili s prikazom posnetka z otvoritve zadružnega doma iz leta 1948.


Najbolj brano