Primorska v Šenčurju

Medtem ko se je tekmovanje v drugi SKL že končalo, bo čez teden dni sezone konec tudi za ekipe, ki se borijo za obstanek oziroma napredovanje v prvo ligo. V pospešeni ritem tekmovanja pa gredo tudi ekipe v ligi za prvaka.

Krilo Matic Sirnik (z žogo) je s povprečno 13,6 točke na tekmo eden 
pomembnejših igralcev sežanske Mesarije Prunk.  Foto: Leo Caharija
Krilo Matic Sirnik (z žogo) je s povprečno 13,6 točke na tekmo eden pomembnejših igralcev sežanske Mesarije Prunk.  Foto: Leo Caharija

KOPER, SEŽANA > V ligi za prvaka bo Sixt Primorska pred kamerami nacionalne televizije pozno popoldne gostovala na Gorenjskem. Na tekmi devetega kroga se bodo pomerili s Šenčurjem Ggd.

V državnem prvenstvu gre sicer koprski ekipi večinoma po načrtih. Skupaj z Olimpijo in Krko je Sixt s šestimi zmagami in dvema porazoma na vrhu lestvice, hkrati pa ima niz treh zaporednih zmag, ki ga nocoj želi še podaljšati. V tej sezoni sta se Primorska in Šenčur pomerila trikrat, srečala sta se tudi v finalu pokala Spar, kjer so koprski tigri prepričljivo slavili. Prav tako je na zadnji prvenstveni tekmi slavila Sixt Primorska (85:69). Z 21 točkami je bil takrat najbolj razigran Tadej Ferme.

Po odličnem uvodu v sezono, prvi del so sklenili na visokem četrtem mestu z desetimi zmagami in osmimi porazi, so košarkarji Šenčurja od pokalnega finala naprej doživeli padec v formi. Temu so botrovale tudi poškodbe nekaterih ključnih igralcev, na zadnjih štirih tekmah pa so Gorenjci tako doživeli tri poraze (proti Krki, Helios Sunsih in Rogaški). Edino (prestižno) zmago na teh štirih tekmah so zabeležili proti Olimpiji, trenutno pa so s tremi zmagami na osmih tekmah šesti na lestvici.

Najnevarnejši igralec gorenjskega moštva v tej sezoni je Dino Murić, ki je s povprečjem 16,6 točke na tekmo sedmi najboljši strelec državnega prvenstva “Gorenjci igrajo zelo fizično in agresivno košarko. Vso tekmo bomo morali biti osredotočeni na naloge, ki se jih dogovorimo, če bomo želeli zaključiti tekmo s pozitivnim rezultatom,” pravi trener gostov Jurica Golemac. Domači trener Rade Mijanović pa - kljub nedavni zmagi nad Olimpijo - vlogo favorita prepušča gostom: “Primorska ima na vsakem igralnem položaju igralce, ki premorejo izkušnje in kakovost. Odigrati moramo maksimalno borbeno ter odmisliti manjše poškodbe in utrujenost.”

Bolj ali manj odločeno

V ligi za obstanek oziroma napredovanje (odvisno od zornega kota klubov) so pred klubi še trije krogi tekmovanja, ki jih bodo za konec odigrali v pospešenem ritmu. Oba dosedanja prvoligaša sta po napovedih na obeh mestih, ki ju še naprej potrjujeta v prvi ligi. Hopsi vodijo, sledi jim Zlatorog, ki pa ga še ogroža prvouvrščeno moštvo rednega dela druge SKL Podčetrtek. Najbrž bo vse dvome odgnala njuna medsebojna tekma v soboto. Nihče od dosedanjih prvoligašev ni uspel premagati Hopsov in Zlatoroga. Najbliže temu sta bila proti Laščanom LTH Castings (za točko) in Mesarija Prunk (za dve točki). Sežansko moštvo nocoj igra v Škofji Loki brez težje poškodovanega Luke Gruma, ki bo za vrnitev na igrišče potreboval več mesecev.

Konec v drugi SKL

Te dni se je končalo tekmovanje v drugi SKL, nazadnje s končnimi odločitvami v boju za obstanek. Tega so si s tretjo zaporedno zmago ob Medvodah priigrali še košarkarji Grosupljega. Čeprav so bili Dolenjci po polovici drugega dela tekmovanja v najslabšem položaju, so nato strnili svoje vrste. Že v prvem polčasu tekme v Medvodah je bilo jasno, da Grosupeljčani ne bodo izpustili priložnosti za zmago in obstanka v ligi. Njihova zmaga je pomenila konec upov za Ljubljano, ki je sicer v zadnji tekmi premagala Konjice, vendar ji to ni pomagalo. V tretjo ligo se tako selita Ljubljana in Konjice, iz tretje lige sta si še pred koncem tekmovanja napredovanje zagotovili ekipi Trotov in Hrastnika.


Najbolj brano