Govorne vaje za junij in november

Niti arheologov, ki bi za dober milijon evrov opravili arheološke raziskave trase drugega tira, ne zmorejo izbrati, zapleta se že poldrugo leto. Kaj bo šele, ko bo šlo zares in bodo izbirali gradbinca za dejansko gradnjo drugega tira za milijardo evrov. Da razvpite makete, izbrane z napačno excelovo tabelo, niti ne omenjamo.

Ne moremo si kaj, to nam pride najprej na misel ob projektu drugi tir po zamisli odhajajoče vlade Mira Cerarja, ki je lani - po treh letih cincanja in celo naročanja študij, da drugega tira ne potrebujemo - po nujnem postopku sprejela zakon o drugem tiru.

Na istrski sceni bodo še najbolj zanimive kakšne cvetke iz mini soočenja Zadelove uprave Luke in župana Popoviča na eni strani ter luškega sindikata žerjavistov na drugi.

Zakon, ki med drugim podjetje 2TDK uzakonja kot investitorja tira in omogoča vstop Madžarske, se vrača na politični dnevni red. Ravno včeraj se je iztekel rok za prijavo organizatorjev referendumske kampanje; do popoldneva jih je bilo na seznamu državne volilne komisije že skoraj 30. Množica prijaviteljev seveda ne pomeni, da je vsebina zakona o drugem tiru za politične stranke, društva, državna podjetja in angažirane državljane tako zelo pereča, da goreče želijo volilcem sporočili svoje stališče.

Jasno je, da bodo politične stranke in strančice referendumsko kampanjo izkoristile za predvolilno trasiranje. Kot govorne vaje ne samo za skoraj sočasno volilno kampanjo za državnozborske volitve, ampak tudi že za jesenske lokalne volitve.

Tega, da vlade ni zraven, potem ko je vrhovno sodišče obrnilo na glavo dosedanje obnašanje vlad v referendumskih kampanjah, ne bomo niti opazili.

Na istrski sceni bodo še najbolj zanimive kakšne cvetke iz mini soočenja uprave Luke Dimitrija Zadela in župana Popoviča, ki podpirata Cerarjev zakon, ter luškega sindikata žerjavistov, za katerega sta za gradnjo tira povsem odveč zakon in podjetje 2TDK.

Pobudniku referenduma - društvu Vilija Kovačiča - javnomnenjske ankete napovedujejo poraz. A tudi brez anket lahko zagotovo napovemo, da bodo volišča na ponovljenem referendumu še bolj prazna kot na prvem in da kvorum ne bo dosežen.

Zakon o drugem tiru bo torej obstal. Kaj in kdaj se bo z drugim tirom zares zgodilo, pa ni odvisno od referenduma, ampak od volitev.


Preberite še


Najbolj brano