Nevarnost pretežkih stopal

Komaj smo se rešili mrzle zime in snega, ki nam je predvsem voznikom povzročal obilo preglavic, že poslušamo, kako na naših cestah prežijo nove nevarnosti. Pa kakšne nevarnosti neki, na suhih cestah in ob sončnem vremenu? Nevarnosti pretežkih desnih stopal, bi lahko strokovno rekli lažnemu občutku varnosti, ki nas po dolgi zimi prevzame ob prvih pomladnih žarkih.

Če smo pozimi na zasneženih cestah le preklinjali vse po vrsti - od vremenoslovcev, cestarjev in policistov - in ob zdrsu s ceste zapravili pol plače, lahko ob lepem vremenu na suhem asfaltu zapravimo veliko več. S hitro vožnjo lahko zapravimo svoje ali kakšno drugo življenje. Ker se nam, tako kot vedno, mudi, in mislimo, da se nam na suhi cesti lahko mudi. Da lahko varneje pritisnemo na plin kot pozimi.

Razdalje pri nas merimo v kilometrih. In potem tekmujemo med seboj, kdo jih je hitreje prevozil ali kdo se je manj zlagal.

Drži. Avto ne bo zdrsnil na zasneženi cesti. Vprašanje pa je, če se bomo tudi na suhi cesti lahko ustavili pred neprevidnim traktoristom, prehitrim motoristom ali le brezbrižnim otrokom, ki steče na cesto za žogo. In vprašanje je, koliko bo od nas in od avta ostalo, če se bomo razleteli na avtocesti pri 150 kilometrih na uro...

Razdalje med kraji pri nas merimo v kilometrih. In potem tekmujemo med seboj, kdo jih je hitreje prevozil. Ali pa se preprosto zlažemo za pet, deset minut. Da smo večji frajerji. Koliko voznikov namreč pove, da je Koper od Ljubljane oddaljen uro in 20 minut in koliko, da sta mesti oddaljeni dobrih sto kilometrov? Teh sto kilometrov prvi voznik premaga v uri in pol, drugi v uri in četrt, tretji pa se pohvali, da je zanje porabil samo tri četrt ure.

Na drugi strani sveta v prometno osveščenem svetu že 20 let merijo razdalje v času, v katerem po predpisanih omejitvah hitrosti vozniki pripeljejo od enega do drugega kraja. Že pred 20 leti so se naši rojaki v Avstraliji hiteli opravičevati svojcem, ki so jih obiskali, ker niso vedeli, koliko kilometrov je od enega kraja do drugega. Dve uri vožnje, to je vse, kar so vedeli.

Ko bomo tudi pri nas dozoreli za takšno razmišljanje, se bomo na pot odpravili pravočasno, če pa nam to ne bo uspelo, bomo preprosto sporočili, da bomo nekaj minut zamudili. Bolje pozno kot nikoli, pravi pregovor. Na cestah življenja ne bomo prehiteli. Lahko pa ga hitro zapravimo...


Preberite še


Najbolj brano