Lahkoten, da bi poletel

Ajdovska kiparka Tea Curk Sorta se je odzvala povabilu predstavnikov Ljubljanskega gradu in organizatorjev razstave Zmaj vseh zmajev, ki jo bodo v okviru Zmajevega leta 2018 v Ljubljani odprli prihodnji teden. Iz več kot 2100 metrov aluminijeve žice je v Ajdovščini nastal alter ego znamenitega zmaja z Zmajskega mostu.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > V galeriji Kazemate na Ljubljanskem gradu bo med 26. aprilom in 18. novembrom letos v sklopu obeleževanja Zmajevega leta 2018 na ogled razstava o ljubljanskem zmaju, zmajih na Slovenskem in zmajih sveta Zmaj vseh zmajev. Javni zavod Ljubljanski grad jo pripravlja v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem, avtor in kustos razstave pa je dr. Marko Frelih. iz Slovenskega etnografskega muzeja.

V središču razstave bo zmaj vseh zmajev, znameniti bronasti zmaj z Zmajevega mostu. Ljubljanski zmaj, ki je od baroka dalje tudi del grba mesta Ljubljana, bo za to priložnost dobil lahkotnejšo različico v figuri iz aluminijeve žice. Njegova avtorica pa je ajdovska kiparka Tea Curk Sorta, ki se je povabila organizatorjev razveselila. “Gre za izjemno priložnost zame kot avtorico, saj verjamem, da si bo razstavo v prihodnjih mesecih ogledalo veliko obiskovalcev. Hkrati je tudi primer dobrega sodelovanja in povezovanja kulturne sfere v Ljubljani in Ajdovščini,” je povedala kiparka, grafičarka in pedagoginja, ki zadnjih šest let ustvarja predvsem z žico. “Zanjo sem se odločila, ker mi omogoča ustvarjanje v večjem formatu. To seveda zahteva tudi primerne prostore. Ob tej priložnosti moram pohvaliti naklonjenost sedanjega vodstva Občine Ajdovščina umetnikom, ki tu delujemo. S tem, ko mi je občina v uporabo dala prostor v nekdanji vojašnici v Šturjah, sem sploh lahko začela delati večje figure in tudi sprejela povabilo za izdelavo zmaja. Sicer pa o povabilu nisem dolgo razmišljala, saj mi je figura blizu, zmaj kot simbol moči, poguma in veličine, pa mi je posebej všeč.”

Časa ni bilo prav veliko, saj je pogodbo podpisala konec februarja, to sredo pase bo zmaj iz njenega ateljeja preselil v Ljubljano. Za približno 15-kilogramsko figuro v dimenzijah in z vsemi lastnostmi zelenih zmajev z Zmajskega mosta, je Tea Curk Sorta doslej porabila 2148 metrov aluminijeve žice.


Najbolj brano