Prek Luke Koper več avtomobilov in manj goriva

Skupni pretovor Luke Koper v prvem četrtletju je ostal na ravni lanskega prvega četrtletja, skupaj so pretovorili za šest milijonov ton blaga. So se pa v marcu pohvalili s tremi mesečnimi rekordi: pri kontejnerjih, avtomobilih in tudi pri skupnem pretovoru.

Luka Koper v tretjem bazenu načrtuje gradnjo varnejših priveznih 
mest za ro-ro ladje, ki motijo bližnje prebivalce koprskega 
mestnega jedra. Gradnja se bo začela prihodnje leto, napovedujejo.  Foto: dokumentacija Luke Koper
Luka Koper v tretjem bazenu načrtuje gradnjo varnejših priveznih mest za ro-ro ladje, ki motijo bližnje prebivalce koprskega mestnega jedra. Gradnja se bo začela prihodnje leto, napovedujejo.  Foto: dokumentacija Luke Koper

KOPER > Upočasnjeno delo žerjavistov v januarju, kot kaže, ni skvarilo četrtletnih rezultatov v primerjavi z enakem obdobju lani. Najbolj se je okrepil pretovor avtomobilov; prek Kopra je do kupcev potovalo 204.516 avtomobilov, kar je za 29 odstotkov več kot v prvih treh mesecih lanskega leta. Po pretovoru avtomobilov je Koper na 9. mestu med evropskimi pristanišči in na tretjem mestu v Sredozemlju (za Barcelono in Valencio).

Poleg tega so v prvem trimesečju letos pretovorili 238.910 TEU kontejnerjev, kar je za pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Pretovor sipkih in razsutih tovorov je ostal na enaki ravni kot v lanskem prvem četrtletju, pri 2,31 milijona tone, pretovor generalnih tovorov pa je narasel za sedem odstotkov na 373.803 ton.

Luka bo podprla društva in projekte

Luka Koper je objavila letošnji razpis za sponzorsko ali donatorsko podporo projektom, ki prispevajo k spodbujanju kulturnih, športnih, okoljskih, izobraževalnih, humanitarnih in drugih aktivnosti v lokalnem in širšem okolju. Podpirajo tako posamezne dogodke in projekte kot športna društva in klube. Rok za oddajo e-prijave je do vključno ponedeljka, 30. aprila. Kriteriji so določeni v pravilniku, objavljenem na spletni strani Luke Koper - Živeti s pristaniščem.

Upadel pa pretovor tekočih tovorov; pretočili so jih za 767.323 ton, kar je za 14 odstotkov manj kot v prvih treh mesecih lani, in prav to je najbolj opazno vplivalo na stagnacijo pri skupnem pretovoru.

Luka je po prvih podatkih v prvem letošnjem trimesečju dosegla za 55,6 milijona evrov prihodkov, kar je za sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Marčne rekorde so skrojili predvsem avtomobili in kontejnerji. Našteli so 81.561 naloženih in razloženih vozil (prejšnji rekord je iz novembra leta 2016, ko jih je bilo 79.185) in 92.319 TEU kontejnerjev (prejšnji rekord je iz julija lani 80.840 TEU). Tudi skupni marčni pretovor 2,3 milijona ton pomeni za dobrih 5000 ton izboljšan dosedanji mesečni rekord, ki so ga zabeležili maja lani.


Najbolj brano