Kdo bo na Primorskem kandidiral za poslanca DZ?

Politične stranke morajo liste svojih kandidatov oddati volilni komisiji najpozneje do 3. maja (30 dni pred dnem glasovanja). Imena kandidatov počasi curljajo v javnost, večina strank pa se odgovoru, kdo bo zastopal njihove barve, za zdaj še izogiba.

 Foto: STA
Foto: STA

PRIMORSKA > Stranka SD svojih kandidatov ne skriva že kar nekaj časa. Seznam primorskih kandidatov, ki smo ga v PN že predstavili, so dopolnili še z Natalijo Gulič, ki bo kandidirala v koprskem zaledju, v Ajdovščini pa so namesto župana Tadeja Beočanina za kandidata postavili državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Miloša Bizjaka.

Eno večjih presenečenj na Primorskem pripravlja stranka Desus, pa ne s tem, koga pošilja v politično tekmo, ampak s tem, koga ne.

Gantar ima raje operativo

Za vnovični poslanski mandat se ne bo potegoval podpredsednik stranke, poslanec in nekdanji minister Tomaž Gantar, saj namerava jeseni kandidirati za župana Pirana. Kot nam je pojasnil, mu delo v parlamentu ne ustreza najbolj. “Raje imam operativno delo,” utemeljuje svojo odločitev in dodaja: “V Portorožu imam družino. Bolj ali manj se kot študent nonstop vozim v Ljubljano in nazaj in v tem početju ne vidim velikega smisla.” Ostaja v stranki Desus kot njen podpredsednik, na lokalne volitve pa bi se rad podal z listo, na kateri bi bili neodvisni ljudje, brez pritiska, da morajo biti člani stranke: “S tem bi rad dal znak, da se ne mislimo iti politike, ampak gledamo razvojno.”

Na parlamentarnih volitvah bo za stranko Desus v Piranu kandidiral direktor Krajinskega parka Strunjan Robert Smrekar, generalni sekretar stranke Branko Simonovič bo kandidat v Izoli, zdravnica in nekdanja direktorica sežanskega zdravstvenega doma Ljubislava Škibin v Sežani, nekdanja direktorica bistriškega doma starejših občanov Miranda Vrh pa v Ilirski Bistrici. V dveh goriških okrajih se bosta za glasove potegovala Aleš Dugulin in Zlatko Martin Marušič, v Idriji pa Milan Božič.

SMC zavita v molk

Stranka NSi bo v bitko za glasove Ajdovcev vnovič poslala poslanca Jerneja Vrtovca. Za stranko je ugoden tudi tolminski okraj, kjer je nekoč že imela poslanca. Tam bo kandidiral predsednik občinskega odbora stranke Matej Hrast. Ostali kandidati NSi so še: Zdenka Zupančič (Piran), Marijana Fatovič (Izola), Danijel Sertič (oba koprska okraja), Špela Pogačnik (Sežana), Andrej Černigoj (Ilirska Bistrica), Aljaž Plevnik (Postojna), Ivan Humar (Nova Gorica, okolica), Nadja Ušaj Pregeljc (Nova Gorica, mesto) in Barbara Medic (Idrija).

Za Levico bo v Kopru kandidiral poslanec Matej T. Vatovec, v zaledju Kopra pa Maja T. Vatovec. Vnovič bo v rodni Ajdovščini glasove za to stranko nabirala igralka Lara Janković. Za Levico bodo kandidirali še Pavle Plahutnik (Piran), Alan Medveš (Izola), Bojan Pahor (Sežana), Denis Kresevič (Ilirska Bistrica), Tina Žigon (Postojna), na Goriškem pa Marko Rusjan in Jaka Fabjan.

Večina navedenih podatkov je še neuradnih, saj stranke list kandidatov praviloma še niso potrdile. Večinoma stranke imena kandidatov še skrivajo in dosledno skrbijo za to, da pred potrditvijo na pristojnih organih ne bi prišla v javnost. Med strankami, ki so se zavile v popoln molk in na poizvedbe o kandidatih ne odgovarjajo niti z vljudnostno elektronsko pošto, je največja parlamentarna stranka SMC.

Skrajni rok, do katerega lahko politične stranke iščejo kandidate, je 30 dni pred dnem glasovanja. Najpozneje takrat morajo kandidatne liste predložiti volilnim komisijam volilnih enot.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Vprašanje ni, kaj, ampak kako

Ne sprašujte, kaj lahko država naredi za vas, ampak kaj lahko vi naredite za državo, je ne le nesmrtna, ampak tudi globalna misel pokojnega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja. Te dni, ko stranke sestavljajo svoje kandidatne liste za nastop na predčasnih parlamentarnih volitvah, je verjetno prav ta misel v podzavesti marsikaterega kandidata. Trditev, da za kandidaturami stojita preračunljivost in pričakovanje, da boš - če bo tvoja stranka dobila dovolj glasov - dobil neke beneficije,...

Preberi več

Najbolj brano