Tokrat so reševale le ženske

Devet jamarskih reševalk in pripravnic je v soboto dokazalo, da zmorejo tudi same rešiti ponesrečenca iz stometrskega brezna. Članice slovenske Jamarske reševalne službe so pripravile prvo žensko vajo, ki je posebnost tudi v mednarodnem merilu.

 Foto: Jamarska reševalna služba
Foto: Jamarska reševalna služba

KOZINA > Zamisel, da bi ženske jamarske reševalke in pripravnice same organizirale vajo, je padla že predlani, ko so se srečale na prvem skupnem treningu v jami Burja pri Kozini. V soboto pa so v Burji prvič same “reševale”, je povedala jamarka in reševalka Mateja Mažgan. Zbralo se jih je devet iz vseh koncev Slovenije, nosila s ponesrečencem pa so dvignile z globine sto metrov.

Ženske moč nadomestijo s tehniko

“Za tako zahtevno vajo je devet reševalk premalo, zato smo vseeno k sodelovanju povabile tudi fante,” je dodala vodja vaje Zdenka Žitko, ki je tudi vodja sežanskega jamarskega reševalnega centra. A moški kolegi so le pomagali, eden je nastopil v vlogi poškodovanca, vse manevre, potrebne za izvlek nosil, so opravila dekleta. “Naši manevri omogočajo, da lahko tudi ženske, ki smo fizično manj močne od moških, marsikaj naredimo. Uporabimo več tehnike,” pojasnjuje Zdenka Žitko.

Pritrjuje ji tudi Irena Stražar, ki je bila vodja štaba, deseta udeleženka, ki je spremljala vse, kar se je dogajalo v jami in na površju okoli nje. “Ženske morajo zelo dobro obvladati reševalno tehniko, tako imenovano single rope technique, narediti morajo vse pravilno, saj morebitnih pomanjkljivosti ne morejo nadomestiti s telesno močjo. Tega se zavedajo, zato so pripravljene veliko vaditi in njihov pristop je veliko bolj natančen.”

Vesel aktivnosti svojih ženskih kolegic je tudi vodja Jamarske reševalne službe Slovenije Walter Zakrajšek. “Že prisotnost ženske v ekipi prinese drugačen duh, neko eleganco. Ženske dobro vplivajo na ekipo in bolj se potrudimo za natančno izpeljavo tehničnih manevrov.”

Del evropske civilne zaščite

Trenutno ima v Sloveniji pogodbo z Jamarsko reševalno službo 83 reševalcev, od tega je 15 žensk. Operativnih je 55 reševalcev, med njimi devet žensk. Vseh žensk, ki so kadarkoli opravile izpit za jamarsko reševalko, pa je 23.

Jamarska reševalna služba (Slovenian Cave Search and Rescue Team) je prva reševalna prostovoljna organizacija v naboru evropske civilne zaščite oziroma v Evropski zmogljivosti za nujni odziv. “Če bi reševali ženske v deželi, kjer se jih moški zaradi kulturnih razlik ne bi smeli dotikati, bi poslali na pomoč žensko ekipo,” je pojasnil Zakrajšek. In dodal, da takšna vloga na mednarodnem področju pomeni veliko dela, ki ga opravijo prostovoljno in v prostem času ter nadgradnjo strokovnega dela, ki ne bi bilo mogoče brez podpore ministrstva za obrambo ter uprave za zaščito in reševanje. Sobotno vajo si je ogledala tudi ministrica Andreja Katič.


Najbolj brano