Bližnji Veneto bo v prihodnjih dneh vinska prestolnica sveta

Vse do srede bo italijanska zvezna dežela Veneto popek vinskega sveta. Razlog so trije pomembni vinski sejmi, ki pritegnejo tako domačo publiko kot strokovnjake in ljubitelje z vsega sveta. Danes se v Veroni začenja sejem Vinitaly, že v petek se je začel sejem konzorcija Viniveri v mestecu Cerea južno od Verone, včeraj pa je odprl vrata sejem Vinnatur v Villi Favorita pri Vicenzi.

Verona bo do srede svetovna vinska prestolnica. Foto: Ennevi-Veronafiere
Verona bo do srede svetovna vinska prestolnica. Foto: Ennevi-Veronafiere

Vinitaly, ki bo na veronskem sejmišču odprt do srede, je ogromen vinski sejem, ob düsseldorfskem v Nemčiji in bordojskem v Franciji največji na svetu. V ospredju so seveda italijanske kleti in njihova vina, a bo med skupno več kot 4400 razstavljalci tudi precej vinarjev iz številnih držav, pridelovalk vina, mednarodni značaj pa bodo nadvse temeljito utrdili kupci in vinoljubci z vsega sveta.

Med slovenskimi bo največ primorskih vinarjev

Predstavili se bodo tudi slovenski, v največji meri primorski vinarji, ki računajo zlasti na pozornost italijanske publike. Tako, kot vsa leta, bodo imeli stojnico Brici, na stojnici Vinske družbe bo nekaj velikih kleti, med drugimi tudi briška in koprska, zadnja leta v Verono prihajajo organizirano Kraševci v okviru Konzorcija pridelovalcev kraškega terana. Nekaj slovenskih vinarjev, ki organizirano nastopajo na italijanskem tržišču, se bo predstavilo na stojnicah svojih uvoznikov, med njimi tudi Marjan Simčič, ki bo po tistem, ko je Luca Gardini njegovo rebulo opoka 2016 razglasil za vino leta, nadvse vroče ime, kar utrjuje lista desetih vin, ki jih v Veroni ne gre zgrešiti, ki jo je objavilo gibanje Slowfood, nanjo pa je uvrščen tudi Simčičev modri pinot. Za okus vin iz Slovenije bo še na stojnicah posebne sekcije Vivit, zelo dobro pa bo tudi zastopstvo slovenskih vinarjev iz sosednje Italije.

Za pokušino v Sv. Antonu

Včeraj med 15. in 21. uro je društvo Vinol v dvorani krajevne skupnosti Sv. Anton priredilo tradicionalno pokušino vina, olj in istrskih dobrot. Dobro obiskana prireditev, ki je v nekaj minulih letih gostovala v Kopru, se je tako vrnila v domače kraje. Vinol je kar dejavno društvo vinarjev in oljkarjev v krajih od Bertokov prek Prad, Pobegov in Čežarjev do Sv. Antona. Za sobotno pokušino so pripravili bogat program. Med drugimi je nastopil domači pihalni orkester, razglasili pa so najboljše literarne in likovne prispevke o tradiciji oljkarstva in vinogradništva, ki so jih pripravili šolarji OŠ Elvire Vatovec iz Prad. Razglasili so tudi najboljše pridelke. Najboljšo malvazijo 2017 je pridelal Damjan Jogan, refošk lanskega letnika Robert Ratoša, odležano vino (refošk 2016) Matej Kralj in avtohtoni cipro Igor Hreščak. Najboljše oljčno olje iz istrske belice je pridelal Dario Rodela, iz leccina Marino Jurišević in zvrstno Ido Kocjančič. Najboljšo oceno za namizne oljke je prejel Darko Jakomin.

Verona je živahna že več dni, saj pred uradnim začetkom sejma v središču mesta potekajo številne predstavitve, ki so za razliko od precej izrazito poslovno usmerjenega festivalskega dogajanja bolj družabne.

Visoki oljkarski priznanji za Morgana in Dujca

Ob robu vinskega sejma poteka še oljkarski Sol&Agrifood, na katerem bosta jutri prejela veliki plaketi za svoja oljčna olja iz enega bolj odmevnih oljkarskih ocenjevanj Franc Morgan iz Grintovca in Vanja Dujc iz Kopra.

V Cereii se je začelo že v petek, končalo se bo danes. Konzorcij ViniVeri, ta združuje sonaravne pridelovalce, ki kmetujejo skladno z načeli združenja, predstavlja na sejmu več kot 130 vinarjev, največ jih je iz Italije in Francije, za okus je tudi slovenskih. Podobna prireditev sorodnega združenja je v Villi Favorita v bližini Vicenze, tam bo degustacija potekala še v ponedeljek.

Za malce temeljitejši vpogled v svet vin je torej treba biti nadvse organiziran, zlasti v Veroni, predvsem pa je treba imeti čas in nenazadnje tudi ustrezno kondicijo.

Briški dan v Veroni

Kot smo že poročali, bo 13 briških kleti z obeh strani meje pod okriljem Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, v torek v Veroni gostilo približno 60 vinskih piscev in trgovcev iz ZDA, Italije in Daljnega vzhoda. Predstavili jim bodo rebulo in njene obraze, ob vinih pa tudi zgodbo in strokovne podlage, ki jih bo podal dr. Denis Rusjan z Biotehniške fakultete. Na degustaciji vin bodo gostje v dobrih rokah, saj jih bosta usmerjala someljeja Gašpar Čarman, dvakratni slovenski someljejski prvak in Luca Gardini, svetovni someljejski prvak leta 2010.

Verona je skorajda premajhno mesto za tako velik sejem, kot je Vinitaly, zato se morda velja zaradi gneče na pot iz naših krajev podati z vlakom. Najhitrejši vozijo iz Trsta le dobri dve uri pol. Vstopnica na sejem pa je kar zasoljena, stane 80 evrov.


Najbolj brano