Koristno darilo z okusom trgovanja

Vladno darilo zdravstvu v minulih dneh je spodbudno. Skoraj 4,7 milijona evrov je namenila šestim bolnišnicam za prenovo nujnih prostorov za bolnišnične lekarne, kranjski porodnišnici za obnovo porodnega bloka, NIJZ pa za ureditev ogrevanja in dodatnih prostorov v mansardi. V razvojnem načrtu programov 2018-2021 je prižgala tudi zeleno luč za 26 milijonov evrov vredno gradnjo in ureditev centra znanosti pod okriljem ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Zanj bo država prispevala 16 milijonov evrov.

Bolnišnice, tudi šempetrska in Ortopedska bolnišnica Valdoltra, se bodo urejanja svojih lekarn lotile takoj. Na ta denar že dolgo čakajo. Potrebe z utemeljitvami so prijavile že pred meseci ali letom. Dobro strokovno delo, skladno s sodobnimi standardi in zahtevami, terja nenehno posodabljanje. Zato se potrebe po naložbah v javnih bolnišnicah, njihova lastnica je država, nenehno porajajo.

Še najbolje bi bilo imeti volitve vsaki dve leti. Tako bi hitreje prišli do vsega nujnega v korist prebivalstva in njemu namenjenih dejavnosti.

Bolnišnice same tako zahtevnih zalogajev ne zmorejo. Zlasti zato ne, ker stežka poslujejo pozitivno, nekatere so celo v izgubi. Že res, da je vzrok za težave s poslovanjem večplasten - od prenizko določene vrednosti storitev in dela, prek večjega obsega dela, kot jim ga plačuje zavarovalnica, do (ne)sposobnosti posameznih poslovodstev. A tudi pri vsem tem ima - bi lahko imela - država oziroma vsakokratna koalicija in vlada z zdravstvenim ministrstvom, večjo vlogo. Če bi to le hoteli in bi se podvizali ta vprašanja hitro, učinkovito in sistemsko urediti. Po vseh za to opredeljenih poteh.

Tokratno vladno darilo bolnišnicam in z njimi slovenskemu zdravstvu ter predvsem bolnikom, je še kako dobrodošlo. “Končno!” pravijo zaposleni in še bolj glasno prebivalci. Ob tem pa se ne prvi ne drugi ne morejo otresti vtisa, da gre hkrati tudi za spreten predvolilni manever z okusom trgovanja, ki naj bi sedanji garnituri prinesel dodatne simpatije (glasove) volilcev. Vlada v odhajanju je šele zdaj našla ta prepotrebni denar. Sreča, da ga je! Koristil bo stroki, predvsem pa bolnikom na zdravljenju.

Ker pa so bili ti projekti in prošnje na čakanju že dolge mesece, morda ni nestvarna trditev, da bi bilo še najbolje imeti volitve kar vsaki dve leti. Tako bi hitreje prišli do vsega nujnega v korist prebivalstva in njemu namenjenih dejavnosti.


Preberite še


Najbolj brano