Že četrto leto pozitivni

Izolska bolnišnica je lansko poslovno leto sklenila s približno 280.000 evri ostanka prihodka, kar je bilanca tekočega poslovanja. Vanjo ni zajeto breme akumulirane izgube preteklih let, ki znaša 15 milijonov evrov. Za njeno sanacijo je svet zavoda potrdil podrobni novi sanacijski program, ki ga zahteva zdravstveno ministrstvo.

 Foto: SUSANA VERA
Foto: SUSANA VERA

IZOLA > Svet izolske bolnišnice (SBI) je včerajšnji obravnaval sanacijski načrt sanacijske ekipe. To so, tako kot druge bolnišnice v svežnju dodelitve denarja ministrstva za zdravje za saniranje starih dolgov, morale imenovati že v začetku leta, slab mesec zatem, ko jim je iz državne blagajne zdravstveno ministrstvo nakazalo namenski denar za odpravo nakopičene dolgoletne izgube. Ta denar sta prejeli obe primorski regionalni bolnišnici, izolska dvanajst milijonov evrov.

Sanacijske ekipe vodijo direktorji bolnišnic, izolsko Radivoj Nardin. Kot je včeraj povedal, je sanacijska ekipa pripravila podroben program sanacije, ki zajema zmanjšanje stroškov poslovanja na vseh ravneh, racionalizacijo delovnih procesov tako, da bodo premišljeni in vsi usmerjeni v kakovost dela in oskrbe bolnikov. Program mora zdaj potrditi še zdravstveno ministrstvo.

Glede tekočega poslovanja pa je SBI lansko poslovno leto sklenila z 280.000 evri ostanka prihodka. To je že četrto poslovno leto, ko je SBI tekoče poslovanje sklenila brez izgube. Tudi za letošnje leto načrtujejo pozitivno poslovanje s približno 150.000 do 200.000 evrov ostanka prihodka, kar bodo namenili odpravi še preostalega deleža stare izgube.

S finančno injekcijo države so namreč poravnali približno 80 odstotkov nakopičenih dolgov, preostalo (tri milijone evrov) pa naj bi poplačali v štirih do petih letih na način, da bi zanj namenili vsakoletni ostanek prihodka ob koncu poslovnega leta.


Najbolj brano