Različne, a povezuje jih kulinarika

Vsestranska umetnica Maja Gal Štromar je predsinočnjim v knjigarni Libris v domačem Kopru predstavila svoj novi roman Ženska drugje. Pisati ga je začela leta 2013 v Latviji, med enomesečno pisateljsko rezidenco, in v njem prepletla usode treh zelo različnih žensk, ki pa jih povezujeta kulinarika in želja po preraščanju privzgojenih vzorcev.

Z Majo Gal Štromar (levo) se je v Librisovem antikvariatu pogovarjala moderatorka Carmen L. Oven.   Foto: Biljana Pavlović
Z Majo Gal Štromar (levo) se je v Librisovem antikvariatu pogovarjala moderatorka Carmen L. Oven.  Foto: Biljana Pavlović

KOPER > Maja Gal Štromar, igralka, pisateljica, pesnica, avtorica 13 knjig, režiserka, gledališka pedagoginja in mentorica retorike, je povedala, da je njen novi roman nastal precej naključno: “Nekega dne me je poklical Mitja Ličen, direktor novomeške založbe Goga, in vprašal, ali bi se čez tri dni odpravila na pisateljsko rezidenco v Latvijo. In sem šla.”

Bilo je marca 2013, ko jo je tamkaj pričakala nič kaj pomladna temperatura: 13 stopinj Celzija pod ničlo. “Pisateljske rezidence sta se udeležila tudi Nemka in Francoz, ki sta se neprestano prerekala okoli druge svetovne vojne, in jaz sem bila nekakšen arbiter. Zvečer pa smo se srečevali v kuhinji. Kuhanje večerje me je pravzaprav navdahnilo,” se spominja.

Ženska drugje je roman o treh zelo različnih ženskah: Slovenki Marjuti, nekoliko preobilni kuharici in nerealizirani ljubiteljici literature, Nemki Ute, lepotici, ki se iz koristoljubja poroči z direktorjem pogrebnega zavoda in se boji, da bo postala le navadna kuharica, gospodinja, ter o prevajalki in tolmački Gundegi, Latvijki, ki je poklic, v katerem je uspela, ne veseli in se zato zateka k peki slaščic. Roman je obogaten še s številnimi preverjenimi recepti, od istrskih, do latvijskih in nemških.

Zapletene ženske, ki so se zataknile

Pri pisanju je avtorico najbolj zabaval lik Ute - ta je sila pretkana in preračunljiva, Maja Gal Štromar pa jo je začinila še z dodatno mero humorja. Zelo pa jo je zaposlil lik Gundege, ki je živela v zanikanju lastne preteklosti, židovske. “Ta del latvijske zgodovine je zelo krvav, saj so bili tamkajšnji Židi najprej na udaru Rusov, nato pa še Nemcev,” je povedala pisateljica.

Primorskim bralcem bo najbliže lik skromne Koprčanke Marjute, kuharice in velike ljubiteljice literature Fjodorja M. Dostojevskega. “Vse so zelo zapletene ženske, ki so se zataknile na neki življenjski točki … Ideja preraščanja vzorcev pa je nekaj, kar je skupnega vsem likom,” je povedala pisateljica.

Dedkova življenjska pot kliče k romanu

Na četrtkovi predstavitvi se je dotaknila tudi še nerealiziranega, a zelo zanimivega knjižnega projekta. Lani je v sklopu literarne rezidence nekaj časa preživela v Sarajevu, kjer se je lotila raziskovanja življenja svojega dedka Miroslava Štromarja, ki je izhajal iz Škednja pri Trstu. Zaljubil se je v Sarajevo, na Vracah zgradil hišo in tja pripeljal svojo družino. Med drugo svetovno vojno se je pridružil tako imenovanim ilegalcem in nato izginil. Njegovega trupla domači niso nikoli našli, je pa Maja Gal Štromar po več kot 70 letih našla dedkovo hišo, ki je večinoma ohranila prvotno podobo. Skratka, zanimiva življenjska zgodba, ki kar kliče k novemu romanu. Za zdaj je napisanih 40 strani.


Najbolj brano