Dnevna bolnišnica v SBI: po posegu opazovanje, zvečer pa domov

Minuli ponedeljek so bolnike, naročene na manjše operacije in druge ambulantne posege v izolski bolnišnici (SBI) že nameščali v nove prostore posebnega oddelka, v dnevno bolnišnico. Zanjo velja poseben način dela - bolniki so pod nadzorom zdravstvenega osebja, zvečer jih odpustijo v domačo oskrbo. Uradno bodo dnevno bolnišnico odprli v ponedeljek.

V ponedeljek bodo v izolski bolnišnici uradno odprli novi oddelek 
dnevne bolnišnice.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
V ponedeljek bodo v izolski bolnišnici uradno odprli novi oddelek dnevne bolnišnice.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Za dnevno bolnišnico si je SBI prizadevala zadnja leta, projekt so zasnovali pred poldrugim letom ob strokovnem sodelovanju zdravstvenega ministrstva. Ta novi oddelek so začeli urejati že lani in pred začetkom gradnje izpeljali za ta namen pripravljen javni razpis. Opraviti je bilo treba obsežna gradbena dela (tudi rušitev niza predelnih sten), urediti vse potrebne instalacije, na podlagi javnega razpisa nakupiti sodobno medicinsko opremo in pohištvo ...

Za bolnike, ki so odpuščeni še isti dan, je tako urejen poseben oddelek v pritličju, ki ima 13 postelj, sodobno opremo in je ločen od ostalih bolnišničnih oddelkov. Umeščen je tik ob urgentnem centru. Na tem območju je bila pred zagonom urgentnega centra celotna nekdanja urgentna bolnišnična dejavnost. Na novem oddelku delajo zlasti za področja kirurgije in interne medicine usposobljeni zdravstveni delavci - medicinske sestre in po potrebi zdravniki.

Radivoj Nardin, direktor SBI : “Na nek način gre za obintenzivno dejavnost, ki nudi bolniku vso potrebno oskrbo in je zanj prijazna.”

“Bolniki po manjših, praviloma ambulanto opravljenih posegih, se tako več ne mešajo s tistimi na oddelkih, ki so zaradi večjih operacij in zahtevnejšega zdravljenja hospitalizirani za več dni,” pojasnjuje direktor SBI Radivoj Nardin. “Gre za dnevno bolnišnico, v svetu že dodobra ustaljeno dejavnost (day hospital), ki se uveljavlja tudi pri nas in jo imajo nekatere bolnišnice že nekaj let. Na neki način gre za obintenzivno dejavnost, ki nudi bolniku vso potrebno oskrbo in je zanj prijazna. Ponosni smo na novo pridobitev, ki poskusno že obratuje in že zbiramo izkušnje ter morebitne pripombe.”

Novi oddelek dnevne bolnišnice bodo uradno odprli in pokazali javnosti v ponedeljek. Zaradi odprtja bodo za nekaj ur bolnike po posegih namestili na bolnišnične oddelke, zatem pa bo oddelek znova namenjen redni dejavnosti dnevne bolnišnice.

Nardin poudarja, da je v dnevni bolnišnici dolžina opazovanja in nujne oskrbe bolnika, torej število tam prebitih ur po posegu, odvisna od vsakega primera posebej. Kot v vseh dnevnih bolnišnicah se na isti postelji na dan izmenjata tudi po dva bolnika. SBI v prvi fazi delovanja oddelka ni nikogar na novo zaposlila za to dejavnost. Nove zaposlitve bodo sledile, če bo to potrebno.


Najbolj brano