Med vinogradi in slapovi

Vinarsko turistično društvo Slap - Vas zlatih kapljic organizira v nedeljo že sedmi tradicionalni pohod med vinogradi in slapovi po okolici vasi Slap. Pohod bo potekal po dveh poteh, eni zahtevnejši, drugi pa krajši, primerni tudi za družine z otroki.

Pohod je odlična priložnost za spoznavanje vasi Slap, njenih 
znamenitosti in običajev. Foto: Robert Ferjančič
Pohod je odlična priložnost za spoznavanje vasi Slap, njenih znamenitosti in običajev. Foto: Robert Ferjančič

Začetek pohoda bo ob 9. uri na starem tlakovanem vaškem trgu v središču vasi Slap, ki je nekaj kilometrov oddaljena od Vipave. V spremstvu lokalnih vodičev se bodo pohodniki podali proti sosednji vasi Lože, in nekje na pol poti zavili med vinograde in slapove. Člani društva vsako leto ob poti pripravijo nekaj postojank, kjer se bodo pohodniki lahko okrepčali in si ogledali prikaz starih običajev in kmečkih del. Pohod traja približno tri ure, ob vrnitvi na trg pa bo pohodnike pričakala okusna vipavska jota. Sledilo bo “šicanje pršuta” in žrebanje treh srečnežev, ki bodo prejeli vipavske dobrote. Startnina znaša pet evrov, vključuje pa hrano in pijačo ter sodelovanje v nagradnem žrebu.

Tradicionalni pohod med vinogradi in slapovi po okolici Slapa zadnja tri leta poteka drugo nedeljo v aprilu. “Pot ni preveč zahtevna, primerna je tudi za družine z otroki. Obisk Slapa je odlična priložnost za sprehod med starimi gasami in portoni, ki pričajo o bogati kulturni dediščini te majhne vipavske vasice, ki je ime dobila prav po enem izmed slapov, ki si jih bomo ogledali na poti,” pojasnjuje Marina Marc, predsednica društva. V vaškem gradu je bila leta 1873 ustanovljena prva slovenska kmetijska šola. V vasi je ohranjenih veliko starih domačij iz začetka 18. stoletja. Domačini so skrbno obnovili vse portale, vodnjake in vklesane napise na pročeljih stavb ter tako ohranili bogato kulturno zapuščino njihovih prednikov. V primeru slabega vremena bodo pohod prestavili na naslednjo nedeljo, 22. aprila.


Najbolj brano