Letos ob gmajni tudi gradovi

Festival Kraška gmajna bo letos poleg divjih rastlin izpostavil gradove. Današnji posvet na to temo bo tudi odprl festival, ki bo trajal do 2. maja.

Štanjelski grad bo današnji posvet o gradovih pričakal s sveže  
obnovljenim pročeljem.  Foto: ANAROJC
Štanjelski grad bo današnji posvet o gradovih pričakal s sveže obnovljenim pročeljem.  Foto: ANAROJC

ŠTANJEL > “Gradovi, graščine, stara kmečka poslopja, kamniti zidovi, gradišča in arheološka najdišča - vse to lahko domačini vidijo ne le kot breme, temveč kot dediščino prednikov, ki v času vedno hitrejšega ritma življenja in iskanja vrednot postaja bogastvo,” pravi Polona Abram, direktorica zavoda Komenski Kras, ki pripravlja festival skupaj s TIC-em Sežana, Razvojnim centrom Divača, Parkom Škocjanske jame, Kobilarno Lipica in zavodom Jerbas.

Uvodni posvet bo danes ob 18. uri v gradu Štanjel. Dr. Jasna Fakin Bajec z ZRC SAZU bo predstavila pomen lokalne kulturne dediščine za razvoj in opolnomočenje lokalnih skupnosti na Krasu, arhitektka Nataša Kolenc obnovo in oživljanje gradu Rihemberk, Erik Modic s komenske občine pa obnovo in oživitvi štanjelskega gradu, ki je prav te dni izpod gradbenih odrov pokazal novo podobo. Renata Martinčič z ministrstva za gospodarstvo bo izpostavila nove finančne spodbude, direktorica STO Maja Pak pa znake odličnosti in njihovo uporabnost za podjetnike in občine. V pogovoru, ki ga bo povezovala novinarka Primorskih novic Vesna Humar, bodo sodelovali še direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka, direktorica Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja, direktor Zavoda za šport, turizem in prosti čas Sežana Aleks Štolfa in Polona Abramov.

Prem, Senožeče, Štanjel in Rihemberk

Poleg posveta bodo gradovom posvečeni še štirje dogodki: v nedeljo, 22. aprila, javno vodstvo po gradu Prem, 28. aprila zvečer v Senožečah pogovorni večer o gradovih kot potencialu ali bremenu, dan kasneje bo tam še pohod po grajski cesti med dvema gradovoma. 30. aprila pa bo botanični pohod povezal gradova Rihenberk in Štanjel.


Najbolj brano