Košarkarji opozarjajo

Košarkarska zveza Slovenije namerava zlatim košarkarjem izplačati 120.000 evrov oziroma 10.000 evrov na igralca. Ker pa pri tem obstajajo številno pravno-davčne ovire, igralci razmišljajo, da bi denar vrnili vladi, ki naj ga razporedi v dobrodelne namene, je povedal predsednik KZS Matej Erjavec.

Prizor iz Istanbula, ki bo za vedno ostal v srcih slovenskih 
navijač. Foto: Reuters
Prizor iz Istanbula, ki bo za vedno ostal v srcih slovenskih navijač. Foto: Reuters

LJUBLJANA > Zgodba evropskih košarkarskih prvakov in denarne nagrade za uspeh je prišla tako daleč, da Goran Dragić, Luka Dončić in druščina izgubljajo potrpljenje. Več kot pol leta po osvojitvi zlate medalje v Carigradu igralci še vedno niso dobili vsaj simbolnega finančnega zadoščenja, prva težava pa je nastala pri višini nagrade, prejete od države.

Košarkarska zveza je po septembrskem sklepu vlade prejela 67.000 evrov od države, dodatno pa še 7500 evrov od Bloudkovih priznanj. Skupaj z nagrado Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v znesku 15.000 evrov je tako po besedah generalnega sekretarja Raša Nesterovića od države in OKS prejela približno 90.000 evrov.

Prejeti denar je v dogovoru z igralci deponiran na računu zveze, saj se tako košarkarji kot vodstvo zveze strinjajo, da višina nagrade ne ustreza doseženemu uspehu. Za primerjavo, Srbija je vsakemu igralcu, ki je v finalu izgubil proti Sloveniji, izplačala 20.000 evrov, Španci, ki so morali Sloveniji priznati premoč v polfinalu, pa so dobili po 30.000 evrov.

Kot dokaz, da ima Slovenija slabo izdelan sistem za nagrajevanje vrhunskih športnih dosežkov, bo Košarkarska zveza Slovenije po besedah Mateja Erjavca zbrala še nekaj dodatnega denarja, tako da bi vsakemu igralcu lahko izplačala 10.000 evrov.

Ob tem pa je vprašanje postalo tudi neugoden davčni sistem države, ki vsaj delu igralcev praktično ne omogoča izplačila. Slovenski košarkarji so zato odločeni, da denar vrnejo državi in naj ta potem z njim naredi, kar hoče. “Zadeva je prišla tako daleč, da igralci izgubljajo potrpljenje. KZS se v navezi z njimi odloča, kaj narediti in razmišlja tudi o možnosti, da vladi vrne denar s predlogom, da ga ta da v dobrodelne namene ali pa da sama doda nekaj denarja in igralcem izplača vsaj približno dostojne nagrade,” je povedal Matej Erjavec.


Komentar novinarja

Bojan Gluhak

Nogomet je kralj

Zadnje dni v domači športni javnosti veliko prahu dviguje novica, da evropski košarkarski prvaki še vedno niso prejeli obljubljene (državne) denarne nagrade. Gre za zneske, ki za poklicne košarkarje niso niti približno usodni, a ti že zaradi doslednosti in spoštovanja do evropskega naslova, ki se v Sloveniji zgodi “enkrat v stoletju”, sploh ne bi smeli zaiti v medije. In zdaj si nekateri kar po domače razlagajo, kako to, da država ni izpolnila obljube. Pa jo je, znesek, kakršenkoli že po vseh ...

Preberi več

Najbolj brano