Kdo ni plačal?

Pri izplačilu nagrade za naslov evropskega košarkarskega prvaka se očitno zapleta, saj je košarkarji še niso prejeli. Nazadnje je na nedavni tiskovni konferenci s slovenskim novinarjem prek skypa o tem spregovoril Goran Dragić. Razumeti ga je bilo, da država svoje obljube ni izpolnila.

Goran Dragić Foto: Tamino Petelinsek/STA
Goran Dragić Foto: Tamino Petelinsek/STA

“Žal zdaj nimamo sogovornika na drugi strani, tako da mislim, da se bo stvar še zavlekla. To je res žalostno, nimam drugih besed,” je dejal Dragić, ki je hkrati potrdil, da za reprezentanco ne bo več igral. Po njegovih besedah naj bi za neizplačane denarne nagrade bila v prvi vrsti odgovorna država in ne Košarkarska zveza Slovenije (KZS). A vprašanje je, na katero nagrado je Dragić mislil - javno znano ali skupaj z dodatkom, ki si ga športniki želijo. Ministrstvo za šolstvo in šport je namreč sporočilo, da so nagrado že zdavnaj nakazali KZS.

“V javnosti so zaokrožile netočne informacije, da ministrstvo še ni izplačalo nagrade Košarkarski zvezi Slovenije za zlato medaljo na evropskem prvenstvu. Te informacije ne držijo, nagrada je bila izplačana že oktobra lani. Ministrstvo je Košarkarski zvezi Slovenije v skladu s pravilnikom o merilih za sofinanciranje letnega programa športa na državni ravni 12. oktobra lani izplačalo 17.080 evrov za zlato medaljo na evropskem prvenstvu. Obenem je na predlog ministrice Maje Makovec Brenčič KZS prejela še dodatnih 50.000 evrov. Kot prejemniki Bloudkove nagrade za vrhunski športni dosežek so košarkarji upravičeni tudi do 85 odstotkov izplačila najvišje slovenske pokojnine, ko bodo izpolnjevali pogoje za upokojitev.” Slednje pomeni, da bodo upravičeni do približno 1500 evrov pokojnine.

Vodstvo Košarkarske zveze Slovenije je sicer pred časom povedalo, da za nagrado pričakuje še dodatni denar (menda gre za 300.000 evrov) in naj bi pozneje izplačalo skupno višji znesek. Taka zagotovila naj bi generalni sekretar KZS Rašo Nesterović in predsednik KZS Matej Erjavec po njunih besedah dobila od predsednika vlade Mira Cerarja. Gre pa seveda za dobro voljo države mimo pravilnika in razpoložljivih sredstev. Ker se ni nič premaknilo, so košarkarji pisali predsedniku Cerarju, vendar pa odgovora še niso prejeli.


Najbolj brano