Občina in organizatorji koncertov na nasprotnih bregovih

Potem ko so organizatorji koncertov v Izoli napovedali protestno peticijo, ker naj bi jim občina s strožjim režimom glede prekomernega hrupa onemogočila delovanje, so se v občinski upravi odzvali s pojasnilom: Gre za nesporazum. Organizatorjem koncertom nočemo škodovati, nasprotno, želimo jim pomagati.

Najemnik Hangar bara Matic Horvat je napovedal,  da se bodo 
občinskemu ukrepu uprli s peticijo.  Foto: Alenka Penjak
Najemnik Hangar bara Matic Horvat je napovedal, da se bodo občinskemu ukrepu uprli s peticijo.  Foto: Alenka Penjak

IZOLA > Najemnik Hangar bara Matic Horvat ocenjuje, da se občina izogiba odgovornosti: “Če bi držale navedbe občine, da želi pomagati, potem nam leta 2013 ne bi bilo treba opraviti meritev hrupa in izdelati elaborata, saj smo že nekaj let pred tem redno organizirali koncerte.” Zaradi prijav sosedov so bili prisiljeni v pridobivanje dovoljenj s strani občine, saj je bilo ravno to varovalka, da policija ni takoj po 22. uri prekinila njihovih dogodkov, pojasnjuje in dodaja: “Ne vidim, na kakšen način bomo v takšnih primerih postopali zdaj, kdo bo tisti, ki bo policistom razložil, da ta dogodek lahko izvajamo.”

V izolski občinski upravi pa medtem menijo, da je očitno prišlo do komunikacijskega šuma med njimi in Horvatom, ki je včeraj med kolege in podpornike razširil informacijo, da so se na občini odločili, da bodo poslej izdajali dovoljenja za prekomerno obremenitev okolja s hrupom le za prireditve na občinskem zemljišču. “Posledično to pomeni, da bi morali končati z organizacijo prireditev oziroma da bomo odvisni od prijavljanja ali neprijavljanja prekomernega hrupa s strani naših 'sosedov',” se je zbal Horvat, ki je po včerajšnjem sestanku z drugimi organizatorji koncertov in s podporniki napovedal, da se bodo občinskemu ukrepu uprli s peticijo.

V izolski občinski upravi ne razumejo, od kod Horvatu takšna informacija. Domnevajo, da je pred dnevi, ko so z njim sestankovali na občini, prišlo do napačnega razumevanja novosti.

In kaj je dejansko novega? Po anonimni peticiji nezadovoljnih Izolanov zaradi izpostavljenosti prevelikemu hrupu je ministrstvo za okolje in prostor februarja letos končno izdalo tolmačenje obširne zakonodaje s področja hrupa, ki je dopuščala različne interpretacije in je tako povzročala preglavice turističnim občinam po vsej Sloveniji. Na podlagi tega mnenja naj bi občina Hangar baru in ostalim, ki redno organizirajo prireditve, celo nekoliko olajšala delo, saj za prireditev ne bodo več potrebovali dovoljenja za prekomerno obremenitev okolja s hrupom.

“Prijave prireditve so oproščene gospodarske družbe in samostojni podjetniki, ki prireditve organizirajo kot svojo redno dejavnost v svojih poslovnih prostorih, če jih organizirajo vsak dan, vsak vnaprej določen dan v tednu ali v drugih časovnih razmikih, vendar vsaj 12 dni v razdobju enega leta. Tipičen primer takšnega organizatorja je prav Hangar bar,” pojasnjujejo v občinski upravi.

Soglasje občine bodo potrebovali samo tisti organizatorji, ki bodo prireditev izvedli občasno, manj kot dvanajstkrat letno. “In tudi v tem primeru bomo poskrbeli, da se bo dovoljenja izdajalo tekoče kot do sedaj,” zatrjujejo na občini in dodajajo: “Menimo, da je to dodatna spodbuda organizatorjem za izvedbo čim večjega števila prireditev.”

Organizatorji so sicer dolžni upoštevati pravila iz uredbe o mejnih vrednosti kazalcev hrupa v okolju ter obratovalni obratovalni čas, ki jim ga dodeli občina. V občinski upravi poudarjajo, da si zelo prizadevajo, da bi se v turističnih občinah v poletnem času nočni mir pričel opolnoči in ne že ob 22. uri.

“Občina bo naredila vse, da bo Izola še naprej občanom in obiskovalcem prijazno mesto s pestrim dogajanjem, ki v tako mesto sodi, in ne bo dovolila, da usodo mesta krojijo nezadovoljni posamezniki,” so še zapisali.


Najbolj brano