Tujska legija naj bi Cakića spremenila

Če ne bi bil napaden, Stefan Cakić ne bi tako reagiral, so prepričani njegovi starši in brat. Cakić je obtožen, da je junija lani v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti z nožem ubil igralca Gašperja Tiča. Sojenje Cakiću se bliža koncu; zaključne besede bi lahko bile že prihodnji teden.

   Na sojenju  Stefanu Cakiću so včeraj zaslišali njegove svojce.
Na sojenju Stefanu Cakiću so včeraj zaslišali njegove svojce.  

LJUBLJANA > Sodni senat je včeraj zaslišal še zadnje priče, starše in starejšega brata Stefana Cakića, obtoženega, da je junija lani v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, pod vplivom alkohola in kokaina, z nožem ubil igralca Gašperja Tiča.

Tujska legija ga je močno spremenila

Sodnik je prebral izpovedbe, ki so jih člani družine dali že pred preiskovalno sodnico. Mama in brat včeraj nista ponovno pričala, oče pa je odgovarjal na vprašanja. Družina je Stefana opisala kot neproblematičnega fanta, ki se je intenzivno posvečal športu. Doma so se po oceni staršev dobro razumeli, Stefan je imel v starejšem bratu zaupnika. Brat je tudi edini vedel, da je Stefan leta 2015 odšel v tujsko legijo.

Starša sta za njegov odhod izvedela šele, ko je že bil tam, prav služenje v tujski legiji naj bi Stefana močno spremenilo. Ko je bil prvič na dopustu, februarja 2016, pri njem niso zaznali kakšnih sprememb, ko je domov prišel drugič (septembra 2016), pa naj bi bil močno spremenjen. Sprva niso niti vedeli, da je dezertiral. “Jaz sem vedel, da ga nekaj muči. Nisem vedel, kaj. Še danes ne vem,” je pred preiskovalno sodnico dejal brat.

Oče je opazil, da se je mlajši sin zaprl vase, začel piti, spremenil je družbo. Očeta, ki je zaposlen kot varnostnik v enem od ljubljanskih klubov, so kolegi, ki skrbijo za varnost v lokalih, kamor je zahajal Stefan, opozorili, da se z njegovim sinom nekaj dogaja in da ga razganja nek bes.

Kaj se je dogajalo v tujski legiji, je strogo varovana skrivnost. Stefan Cakić v preiskavi ni razkril ničesar na to temo, brez podatkov pa naj bi bili tudi njegovi starši. “Povedal je le, kdaj so morali vstati in da niso smeli sedeti na postelji. To je vse, kar mi je povedal,” je v preiskavi dejal oče.

Družina verjame, da je bil Stefan napaden

Da ima sin težave z drogo, je družina izvedela šele, ko je v enem od lokalov prišlo do dogodka, pri katerem so prišla na dan Cakićeva samomorilska nagnjenja. Odpeljan je bil na zdravljenje, kjer je analiza krvi pokazala prisotnost kokaina. Kot je povedala mama, mu je želela družina poiskati strokovno pomoč, a jo je sin odklanjal.

Po trditvah domačih, Stefan ni imel nič proti istospolno usmerjenim osebam, nihče pa ne verjame, da bi on napadel Tiča. “Mislim, da je bil napaden. Sem skoraj siguren,” je v preiskavi dejal brat. Oče predvideva, da je šel Stefan v Tičevo stanovanje, ker je bil zaupljiv in ni predvidel, da bi se mu tam lahko kaj zgodilo. O trditvi Tičevih kolegov, da je Cakić Tiča prvi otipaval na sanitarijah v Box baru, oče pravi, da je to “totalni nesmisel” in “klasična laž”. Tudi mama verjame, da sin v Tičevem stanovanju “ne bi tako reagiral, če ne bi bil napaden”.

S pričanjem Cakićeve družine je sodni senat izčrpal seznam vabljenih prič. Do prihodnjega torka mora odločiti še o predlogu Cakićevega zagovornika o preveritvi časovne dinamike dogajanja v Tičevem stanovanju. Kljub temu pa je predsednik senata Ciril Keršmanc zagovornika Gorazda Fišerja in tožilko Tamaro Gregorčič opomnil, da bi lahko sojenje že v torek prišlo v sklepno fazo in da naj se pripravita na zaključne besede.


Najbolj brano