Med čakanjem na dom so ... doma

Starostniki naj bi v domove odhajali čim kasneje in naj bi čim dlje ostajali doma, med svojci in prijatelji, narekujejo sodobne smernice. Če smo pikri, se Sloveniji za ta cilj niti ni treba truditi in ga je že dosegla.

Po vsej državi imamo 94 domov. V njih je 20.602 postelji. In prav vse so zasedene. No, predvčerajšnjim so bile proste štiri. Po podatkih Skupnosti socialnih zavodov Slovenije je v vrsti trenutno kar 20.542 prošenj. Torej skoraj toliko kot je vseh mest v vseh domovih. Števila prošenj resda ne moremo kar pretvoriti v število starostnikov, ki čakajo na prosto mesto v domu, saj so med njimi nekateri, ki se prijavijo v več domov, ali pa oddajo prošnjo za vsak slučaj in prav zato, ker je treba na prostor mesto dolgo čakati. Pa vendar je vsaj 7500 prošenj takšnih, ki so jih napisali ali podpisali starostniki, ki bi takoj potrebovali domsko oskrbo.

Tuji investitor s 25 milijoni evrov čaka, da mu država dovoli zgraditi pet domov. Medtem ima ministrstvo na razpolago dva milijona evrov za vseh 60 domov v javni mreži.

Ker zanje v socialnih zavodih ni prostora, ostajajo doma. V kakšnih razmerah, kdo skrbi zanje in ali je to sposoben početi, je že drugo poglavje zgodbe o izzivih starajoče se družbe. O tej zgodbi veliko govorimo, ko ponavljamo, da se bo do leta 2050 delež starejših od 65 let povišal na skoraj 30 odstotkov vseh prebivalcev, storimo pa bolj malo. Konkretne vizije, kako se bosta država in družba v prihodnjih 30 letih soočili s skoraj podvojenim deležem starejših, in kje bodo bivali, ni.

Veliko slišimo o aktivnem staranju, o preživljanju starosti v domačem okolju, o čim bolj prijetnem vzdušju v institucionalni oskrbi ... A župani petih občin, med njimi je tudi Pivka, ki želijo slediti tem vodilom in v sodelovanju s tujim investitorjem zgraditi pet malih podeželskih domov s 300 posteljami, že pol leta čakajo na odločitev ministrstva. Za gradnjo zasebnega doma mora namreč podeliti koncesijo, čeprav država zanj ne primakne niti evra. In še bodo čakali, menda do druge polovice leta.

Tuji investitor, ki ima po Evropi 800 domov z več kot 80.000 posteljami, s 25 milijoni evrov čaka, da mu država dovoli (ali pa tudi ne) zgraditi pet malih domov še pri nas. Medtem ko ima ministrstvo na razpolago dva milijona evrov za izboljšanje razmer v vseh 60 domovih v javni mreži.


Preberite še


Najbolj brano