Na tla so jih spuščali z vrvmi in lestvami, večino so prepeljali

Včerajšnji zastoj na štirisedežnici Prevala, na kateri je obviselo 232 smučarjev, se je srečno zaključil. Nekaj potnikov so na tla spravili s pomočjo lestev in vrvne tehnike, večino so prepeljali po normalni poti, ker so sedežnico začasno lahko varno pognali. Ni šlo za mehansko napako, temveč za težavo na elektroenergetski opremi.

Danes kaninsko smučišče ne bo obratovalo. Raziskovali bodo, kje 
se pojavlja elektronska napaka, ki jim jo je že zagodla in v 
najslabšem primeru lahko ohromi pol kaninskega smučišča.
Danes kaninsko smučišče ne bo obratovalo. Raziskovali bodo, kje se pojavlja elektronska napaka, ki jim jo je že zagodla in v najslabšem primeru lahko ohromi pol kaninskega smučišča. 

KANIN > Na visokogorskem kaninskem smučišču letos pogosto nagajata preobilno sneženje in veter. Na včerajšnji idealni smučarski dan jo je zagodla še napaka na elektroenergetskem sistemu, kar je povzročilo zastoj štirisedežnice Prevala, na kateri je bilo 232 smučarjev.

Včeraj se je na polnem smučišču, kjer je potekalo tudi državno prvenstvo Slopestyle open Ski &Snowboard v organizaciji Smučarske zveze Slovenija, štirisedežnica zaustavila ob 11. 15 uri. “Ob 13. uri so bili vsi smučarji varno na tleh,“ nam je včeraj povedal direktor Sončnega Kanina Marijan Skornišek. Tekmo so izpeljali brez večjih težav, ker so tekmovalci do starta na Sedlu, ki je vmesna postaja sedežnice Prevale, hodili peš.

Kot pravi Skornišek, nihče od smučarjev ni bil v nevarnosti: “Vseskozi smo jih osebno in po zvočniku obveščali, da niso v nevarnosti in naj potrpijo. Z lestvami smo na tla spravili 36 smučarjev, 16 pa s klasično vrvno tehniko. S pomožnim motorjem smo sedežnico lahko začasno pognali in vse ostale po normalni poti prepeljali do izstopnih mest.” Ker niso vedeli, kako bo, so takoj po zastoju poklicali na pomoč bovške gasilce. Prihitela je ekipa 15 mož z Davorjem Gašperčičem na čelu, toda dela niso več imeli. Potnikom so pomagali s sedežev na Sedlu oziroma spodnje postaje Prevala.

Ker sedežnice po “reševalnem” prevozu potnikov niso več pognali, so potnike prek Sedla prevažali s tremi teptalci. “Vse je šlo po varnostnih pravilih, en teptalec je usposobljen za prevoz potnikov, ostala dva sta jih vozila v kabini. Prepeljali smo približno 200 smučarjev, ki so obstali na mejni Prevali ali pa na naših smučiščih in so se želeli vrniti v svojo smer. Nekateri so se odpravili peš, s teptalci smo jih spotoma pobirali,” dogajanje pojasnjuje Skornišek. V Ratečah so rezervirali najbližji prosti avtobus za morebitne prevoze potnikov iz Selle Nevee v Bovec in obratno, vendar ga niso potrebovali.

Raziskujejo vzrok napake

Danes kaninsko smučišče ne bo obratovalo. Raziskovali bodo, kje se pojavlja elektronska napaka, ki jim jo je že zagodla in v najslabšem primeru lahko ohromi pol kaninskega smučišča. Ker mehanskih problemov ni, ob ustavitvi varnost potnikov ni ogrožena.

Direktor Sončnega Kanina še dodaja, da imajo na spodnji postaji Selle Nevee 70 centimetrov debelo snežno odejo, kar pomeni, da bodo lahko obratovali do načrtovanega 25. aprila.

Z italijanskimi kolegi se dogovarjajo, da bi med prvomajskimi prazniki obratovala tudi povezovalna nihalka Funifor in dvosedežnica, s čimer bi slovensko smučišče podaljšali na italijansko stran.

Foto: PGD Bovec


Najbolj brano