Oljko je opeval in risal

Drevo ljubezni, razkošje dobrote, vir življenja, prinašalka veselja, znanilka neminljivosti, večno drevo ... Vse to in še marsikaj je Alberto Pucer prepoznal v oljki, ki jo je opeval, risal in slikal. Okno v to doslej neznano poglavje njegovega življenja bodo odprli jutri ob 19. uri v gostilni Idila. Tam, ob glavni cesti pod Pucerjevo domačo Padno, bodo predstavili posebno pesniško zbirko Ob oljki.

Alberto Pucer (1955-2015)  Foto: Robi Titan
Alberto Pucer (1955-2015)  Foto: Robi Titan

“Ime Alberta Pucerja je v slovenskem pesništvu popolna neznanka. Avtorja smo doslej poznali zlasti kot zgodovinarja, arhivarja, publicista in raziskovalca istrske preteklosti,” beremo v uvodnem zapisu, podpisanem z inicialkama S. G. In prav z njima se je tudi začela zanimiva pot do natisa zbirke Ob oljki, pravi Robert Titan, Pucerjev partner zadnjih štirinajst let njegovega življenja: “Takoj po Albertovi smrti leta 2015 sem v zapuščini našel recenzijo pesmi. Podpisana je bila s S. G. Lotil se se iskanja, pisca sem zaman skušal izbrskati na internetu, iskal sem po Albertovih škatlah z arhivskim gradivom ...”

Lani novembra je v Luciji na dan slovenskih splošnih knjižnic predstavljal Padno in recenzijo s skrivnostnima inicialkama pokazal tedanji ravnateljici Mestne knjižnice Piran Oriani Košuta Krmac. Poznavalsko je presodila, da je avtor najbrž Slavko Gaberc, publicist, prevajalec in bibliotekar iz Izole. “In res, Gaberc mi je to potrdil,” pripoveduje Titan. “Alberto mu je nekoč prinesel zvežčič svojih pesmi, ga prosil, naj jih prebere in napiše recenzijo, ker da bi pesmi rad objavil. Zakaj jih potem ni, ne vem.”

Jutri ob 19. uri bo v gostilni Idila v Padni Pucerjeve pesmi predstavila Ines Cergol, brala jih bosta Aljoša Pucer in Ivo Bevk. Skozi likovno razstavo bo obiskovalce popeljala Mira Ličen Krmpotić. Druženje bosta z glasbo obogatila Tinkara Kovač in Vokalno-instrumentalna skupina Kulturnega društva France Bevk Šmarje.

Titan pravi, da mu je Pucer omenjal svojo poezijo, a je z objavo odlašal. “Ko sem spet stopil do tistih petnajstih škatel, sem končno odprl pravo. Notri pa nisem našel zvezka, ampak lepše urejene pesmi. Alberto jih je pretipkal na pisalni stroj, na majhne rjave kartone.”

Eros-tanatos

Že pet mesecev po odkritju jih Titan s pomočjo sponzorjev pošilja med bralce. Pospremljene so tudi z zapisom, v katerem pesnica in gimnazijska profesorica slovenščine Ines Cergol pojasnjuje, da so Pucerjev delovni naslov Meditacije o minljivosti opustili, četudi je ena njegovih poglavitnih tem eksistencialna: “V življenju je minljivost stalnica. Alberto Pucer jo premišljuje in pesni ob dveh poglavitnih motivih: ljubezni in smrti. Zato lahko njegove pesmi označimo s pesniško sintagmo eros-tanatos.” Pucer je bil zelo čuteč in strasten, zato bi prvotni naslov zelo zožil razumevanje njegovega osebnoizpovednega pesništva, polnega ljubezni, erosa, pojasnjuje Ines Cergol. In dodaja, da se naslov Ob oljki bolje prilega tudi ilustracijam oljk, ki jih je Pucer naslovil z vzvišenimi, himničnimi izrazi.

Risbe in ilustracije

Pesmim priložene risbe je Pucer ustvarjal leta 2013, ko je že vedel, da je bolan, pravi Titan: “Sedel je na balkonu in v rdečo knjižico z vodenimi barvicami nanašal podobe oljk. Škoda bi bilo, če bi šle v nič, sem si rekel.” Odločitev, da objavi še reprodukcije, je botrovala posebni izdaji: v branje in gledanje ne dobivamo običajne knjige, marveč mapo z vloženimi listi. Skozi zbirko se izmenjujejo pesmi in ilustracije oljk, od dreves do lističev in plodov.

Jutrišnjo predstavitev pesmi bo v Idili pospremila še otvoritev razstave 18 risb, ki bodo tam na ogled do naslednje nedelje, zatem pa se bodo preselile na vzpetino, postale del stalne razstave v Kulturnem domu Božidarja Jakca v Padni.

“Alberto je ogromno ustvarjal,” pravi Titan. “Po nasvetu slikarke Mire Ličen Krmpotić sem se odločil, da zdaj pokažemo samo risbe. Ustvarjal pa je tudi v tehniki olje na platno, ljudje imajo na več koncih Slovenije v zasebnih zbirkah od trideset do štirideset njegovih del. Še kako leto mi bo vzelo, da jih vse obiščem in kakovostno fotografiram slike, ob peti obletnici Albertove smrti pa nameravam izdati še monografijo njegovih slikarskih in risarskih del.”


Najbolj brano