Sobivanje starejših je možno tudi v Istri

Vse več je starejših ljudi, ki iščejo načine, kako bi starost čim dlje časa preživeli v okrilju doma in ne v domovih za starostnike. Informacije o različnih možnostih so poslej zbrane na enem mestu, pripravljajo pa se tudi spremembe zakonodaje, ki bodo omogočile alternativne oblike bivanja.

Vesna Dragan, vodja sektorja za stanovanja na ministrstvu za 
okolje in prostor. Foto: Alenka Penjak
Vesna Dragan, vodja sektorja za stanovanja na ministrstvu za okolje in prostor. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Info točka Sobivamo, ki jo je ministrstvo za okolje in prostor s partnerji včeraj odprlo v Centru dnevnih aktivnosti za starejše občane pri dvorani Bonifika, je nastala na podlagi Resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu, v kateri so zapisani tudi ukrepi za starejše in med njimi spodbujanje bolj kakovostnega in aktivnega bivanja.

“Ugotovili smo, da starejšim ljudem primanjkuje informacij, obenem se z njihovim bivanjem ukvarjajo različne organizacije po Sloveniji. Iz tega spoznanja smo zagnali projekt Sobivamo. V začetku te kampanje smo obiskali enajst mestnih občin, priredili okrogle mize, nastala je spletna stran, sedaj pa sledi odpiranje info točk,” je na koprski otvoritvi včeraj povedala Vesna Dragan, vodja sektorja za stanovanja na ministrstvu za okolje in prostor.

Kakšen je namen info točk?

“Starejšim želimo na enem kupu posredovati vse informacije. Ugotovili smo, da so te razpršene med domove za starejše, gospodinjske skupnosti, večgeneracijske centre ..., mi pa skušamo vse te informacije združiti na enem mestu.”

Kako si bodo starejši ljudje pomagali z info točko?

“V tiskani obliki bodo na voljo materiali vseh organizacij, ki se ukvarjajo z bivanjem starejših ljudi, štirikrat na leto pa bomo info točke obiskali tudi predstavniki ministrstva za okolje in prostor, ki bomo prisluhnili starejšim, jim osebno predstavili obstoječe možnosti in rešitve za njihove izzive ali prenesli njihove predloge v prihodnje sistemske rešitve.”

Kakšno oskrbo starejših imamo danes v Sloveniji in kaj bi lahko bilo bolje?

“Naš projekt se ukvarja z informacijami in vanj so vključeni stanovanjski skladi, nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, občine in tudi ministrstvo za delo, ki pokriva domsko oskrbo. S spremembo stanovanjskega zakona želimo vpeljati nove oblike bivanja, kot so denimo skupnosti za starejše, ter določiti zakonske okvire. V tujini je veliko različnih oblik bivanja, v Sloveniji še ne. Obstajajo pa neformalne oblike gospodinjskih skupnosti in različne oblike bivanja v sklopu uradnih sosesk, kjer se ljudje sami organizirajo in si pomagajo.”

Kako boste starostnikom zagotovili dodatne prostore za sobivanje?

“Republiški stanovanjski sklad ima že razpis za starejše, ki vsebuje tudi dnevno razširitev domov za starejše z dnevnim bivanjem. Pokazalo se je, da ljudje prav to potrebujejo. Možna je tudi javna služba za najemniško upravljanje, ki jo pripravljajo na stanovanjskem skladu, za katero je med starejšimi veliko zanimanja. Nekdo, ki ima v lasti hišo in je ne želi prodati, bo imel možnost, da jo odda stanovanjskemu skladu, ta pa bi posamezniku poiskal oskrbovano stanovanje ali neko drugo obliko bivanja. S tem projektom smo odprli temo iskanja ter ustvarjanja novih možnosti za kakovostno bivanje starejših povsod po Sloveniji.”


Najbolj brano