Poljudna kemija ali Berkmandelcov zaklad

CUDHg - Center za upravljanje z dediščino živega srebra in upravljalec obeh atrakcij za obiskovalce, turističnega rudnika in topilniškega muzeja, je številne novosti predstavil na študijskem obisku. V nedeljo pa na dejavni obisk, srečanje z rudarji in škratom Berkmandelcom v Antonijev rov in Topilnico Hg vabi vse, ki so željni poučnih in zabavnih doživetij.

Antonijev rov in Topilnica Hg v nedeljo vabita na srečanje z 
rudarji. Foto: Saša Dragoš
Antonijev rov in Topilnica Hg v nedeljo vabita na srečanje z rudarji. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Turistični rudnik Antonijev rov in sodobni topilniški muzej v nedeljo začenjata letošnjo sezono z vodenimi obiski. V interaktivno privlačno urejeni topilnici bodo na voljo tradicionalne delavnice, v Antonijevem rovu pa obilo novosti. Med drugim srečanje z rudarji in njihovimi opravili v živo, za najbolj zvedave pa tudi z nagajivim škratom Berkmadelcom.

Na lov za zakladom

Lov za Berkmadelcovim zakladom je preizkušen magnet, ki bo odslej del stalne ponudbe za najmlajše obiskovalce Antonijevega rova. Ko bodo, razdeljeni v pare kot rudarji, opravili vsa dela, ki jih pridobivanje rude zahteva in se prebili do najnižje točke rova 96 metrov pod površjem Idrije, jih bo presenetil škrat. V rovu jih čaka še več srečanj z rudarji, maketami akademskega kiparja Bonija Čeha.

18.000

ljudi vsako leto obišče Antonijev rov.

“Vsako leto pripravimo nekaj novega. Zato se niti obiskovalci, ki so že bili v rovu, ne dolgočasijo,” je prepričan nekdanji rudar Jože Pavšič. Že vsa leta vodi po turističnem rudniku in ob zajemanju iz neizčrpne zakladnice znanja vedno poseže tudi v tisto bolj hudomušno s stoletnimi prigodami knapov.

Antonijev rov je z okrog 18.000 obiskovalci najbolje obiskan muzej v Idriji. “Predpisi, ki so povezani s prezračevanjem rudnika, nam sočasno dovoljujejo največ 75 obiskovalcev v skupini. To pomeni, da naše možnosti za rast obiskovalcev niso neskončne,” je razložila vodja turističnega dela CUDHg Martina Peljhan.

“Naš cilj je doseči vsaj 25.000 obiskovalcev, kolikor smo jih imeli v uvodnih letih. S 30.000 obiskovalci pa bi bili zelo zadovoljni,” je dodal vodja rova Davor Vodopija.

Neizčrpne pa so možnosti za sprejem vedoželjnih v ogromni topilnici, s predstavitvijo zgodovine žganja rude in pomena Hg za razvoj Idrije in sveta.

Topilnica je dragocena učilnica

Predstavitve v topilnici spremlja množica eksperimentov in animacij. “Gre za dragoceno učno pot z nazornimi prikazi od atoma, preko zmesi do spojin, ki poljudno lahko nadomesti pomemben del učnega programa,” je prepričan pedagog in filmski delavec Stane Jeršič. Za oba muzeja, ki ju povezuje enotna vstopnica, je posnel več izvrstnih promocijskih filmov.

V nedeljo bodo skozi oba muzeja vodili vsako drugo uro (uvodno ob 10. uri), povabili na delavnice in skupaj z rudarji pričarali nepozabno doživetje.


Najbolj brano