Sodoben karavan stare šole

Tipov karavan med vsemi še najbolj spominja na stare, dobre karavane. Na avto z velikim prtljažnikom, ki obljublja natanko to, kar vidite. Nič več in nič manj. Preizkusili smo dobro opremljeno dizelsko različico.

Cena ob motornih in dodatnih kombinacijah hitro poskoči.
Cena ob motornih in dodatnih kombinacijah hitro poskoči. 

Na prvi pogled je karavanski tipo precej lepši od limuzine, ki s klasično limuzinsko obliko daje vtis nizkocenovnosti. A tipo je povsem spodoben avtomobil, s tem motorjem in vso opremo nikakor ni nizkocenovno vozilo. A pojdimo po vrsti. Pri karavanu je najbolj pomemben prtljažnik. Ta je zelo priročno oblikovan in velik najmanj 550 litrov. K priročnosti pripomore tudi dvojno dno prtljažnika ter optimalno podiranje zadnje klopi v ravno dno.

Motor odličen, vožnja včasih premehka

1.6-litrski šestnajstventilski turbodizelski motor Multijet predstavlja vrh ponudbe Fiat tipa. Motor je s svojimi 120 konjskimi močmi ob razmeroma lahkem vozilu fantastično zmogljiv, prožen in varčen. Zraven pristaja tudi odličen šeststopenjski menjalnik, s katerim prestavljamo lahkotno in natančno, in dobili boste vrhunski pogonski sklop, ki že skoraj lahko nudi užitke ob dinamični vožnji. Tipo ovinkov ne grize s preveliko slastjo in se precej obotavlja. Na račun tega je umirjena vožnja toliko bolj udobna in prijetna za potnike v vozilu. Tudi na avtocesti se tipo dobro izkaže, sploh ob prisotnosti radarskega tempomata.

Avtomobil v številkah

Motor: turbodizelski 1598 ccm/88 kW, izpust 90 g/km

Poraba na testu: 6,2 litra na 100 km

Hitrost in pospešek: 183 km/h, 10,1 sekunde do 100 km/h

Cena osnovnega modela: 11.990 evrov

Cena testnega vozila: 23.750 evrov

Več podatkov: www.fiat.si

Komu je namenjen?

Tipo že sam po sebi nagovarja najširše množice voznikov in voznic, če se osredotočimo na dizelskega in dobro opremljenega fanta, bo prav prišel vsem, ki si tudi v manj uglednem avtomobilu želijo tehnologije bolj prestižnih modelov in predvsem mirne in udobne vožnje. A do podobnih užitkov ob precej manjšem končnem znesku lahko pridete tudi z izbiro bencinskega motorja in nekaj manj opreme.


Najbolj brano